Κόσμος

Τι είναι το Death Note και γιατί έχει δημιουργήσει τόσες αντιδράσεις;

Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την Κρήτη έφτασε η χάρη του διάσημου Death Note, με τον εισαγγελέα Ηρακλείου να παρεμβαίνει, καθώς σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει η συγκεκριμένη σειρά κινουμένων σχεδίων προωθεί φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και κάνει τους νέους μαθητές πολύ πιο βίαιους.

Τι είναι όμως το Death Note και γιατί έχει δημιουργήσει τέτοιες αντιδράσεις ανά τον κόσμο;

Το Death Note είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο του Όομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα.

Πρόκειται για την ιστορία ενός -όχι και τόσο διάσημου- μαθητή λυκείου εν ονόματι, Γιαγκάμι Λάιτ, όπου ανακαλύπτει ένα τετράδιο με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό.

Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει», όμως παίρνει μια πολύ διαφορετική τροπή με τον ήρωα να γίνεται ο ίδιος κριτής και «θεός στη θέση του θεού σε έναν νέο, δικό του κόσμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει μόνο όσα άτομα θέλει εκείνος».

Σταδιακά ο ήρωας οδηγείται στην παράνοια.

Η ανάπτυξη

Αρχικά, το μάνγκα (σ.σ ιαπωνικά κόμικς. Τα μάνγκα αναπτύχθηκαν από την ανάμειξη ουκίγιο και δυτικής τεχνοτροπίας ζωγραφικής, και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) δημοσιεύτηκε στις σελίδες του περιοδικού Weekly Shōnen Jump από το Δεκέμβριο του 2003 έως το Μάιο του 2006, ενώ η μεταφορά στην τηλεόραση έγινε από το 2006 έως το 2007. Από το 2017 ακόμα μια σειρά προβάλλεται στο Netflix.

Η σειρά ενέπνευσε επίσης τρεις ταινίες, δύο μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Από τον Απρίλιο του 2009, το μάνγκα κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Ο αρνητικός αντίκτυπος

Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note και ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Πιο τρανταχτή περίπτωση αποτελεί η δολοφονία άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (σ.σ Φόνος του μάνγκα).

Τα σημειώματα που είχαν βρεθεί δίπλα στον νεκρό

Τι λέει η Εισαγγελία πρωτοδικών Ηρακλείου Κρήτης

«Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του Death Note, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου »ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς»», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

»Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επι

πηγή

Όλη η επικαιρότητα