Παιδί

Τι να κάνετε όταν το μωρό σας σκαρφαλώνει τα κάγκελα της κούνιας

Ακούστε το άρθρο

Το πιο πιθανό είναι να σας συμβεί νύχτα. Θα βάλετε το ενός έτους και κάτι μωρό σας για ύπνο στην κούνια του, θα το φιλήσετε, θα το σκεπάσετε, θα πάτε κι εσείς ήρεμη για ύπνο για να το δείτε ξαφνικά μέσα στη νύχτα ή να επισκέπτεται το δωμάτιό σας ή να ρισκάρει τη σωματική του ακεραιότητα στους άλλους χώρους του σπιτιού. Όχι, το μωράκι σας δεν το έβγαλε φάντασμα από την κούνια του. Μόνο του το αγγελούδι σας σκαρφάλωσε το καγκελάκι και «τσουπ» βρέθηκε απ’ έξω…

Μοιάζει τρομακτικό αλλά πρέπει να το περιμένετε. Πολλά παιδιά δοκιμάζονται με το κάγκελο της κούνιας τους εκεί γύρω στον 15ο μήνα. Αρκετά μάλιστα, το σκαρφαλώνουν και το πηδούν ακόμη και νωρίτερα. Κάπου εκεί είναι που οι γονείς αρχίζουν να σκέφτονται μήπως ήρθε η ώρα να βάλουν στην άκρη την κούνια για να δώσουν σειρά στο παιδικό κρεβατάκι χωρίς κάγκελα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι αρκετά νωρίς για κάτι τέτοιο αφού είναι σαν να λέτε στο μωρό σας ότι του δίνετε έξτρα ελευθερία, την οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό για να διαχειριστεί, κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε εσάς.

Πώς θα κρατήσετε όμως το νήπιό σας μέσα στην κούνια;

Η ασφάλεια είναι προφανώς η πρώτη από τις ανησυχίες των γονέων σε αυτό το ζήτημα. Καλό είναι, όμως, πριν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε την κούνια με ένα παιδικό κρεβατάκι, να δώσετε λίγο χρόνο μήπως και βαρεθεί αυτό το νέο κολπάκι που έμαθε ή συνετιστεί με τις υποδείξεις σας (…μην ελπίζετε πολύ σ’ αυτό αφού είναι μόλις ενός έτους). Σε κάθε περίπτωση, μην αντιδράτε υπερβολικά μπροστά του, φωνάζοντας ή μαλώνοντάς το. Αυτό, μπορεί να αναγκάσει το μωρό σας να σκαρφαλώνει κρυφά από εσάς το κάγκελο της κούνιας του. Οπωσδήποτε θα πρέπει και οι δύο γονείς να είστε αρκετά αυστηροί όταν βλέπετε ότι πάει να σκαρφαλώσει. Όχι γέλια, όχι φωνές. Ένα αυστηρό «Όχι ή Μη», είναι η σωστή αντίδραση. Για να είστε κάπως πιο ασφαλείς και ήρεμοι, τοποθετήστε στο πάτωμα μαξιλάρια, κουβέρτες ή εκείνα τα τεράστια λούτρινα αρκούδια του, προκειμένου να το προστατεύσετε από την πτώση.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να μεταφερθεί ένα νήπιο από την κούνια στο παιδικό κρεβάτι;

Η αντικατάσταση της κούνιας από τον παιδικό κρεβάτι είναι κάτι σαν αλλαγή πίστας για τη ζωή του παιδιού και ως τέτοια πρέπει να υπολογίζεται. Με την μετάβασή του στο παιδικό κρεβάτι, το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια αλλαγή γίνεται και γιατί. Πρέπει η αλλαγή αυτή και όλες αυτές οι ελευθερίες που συνεπάγεται το κάγκελο που πια λείπει, να είναι συνακόλουθη με άλλες αλλαγές. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που πια είναι ελεύθερο να σηκώνεται όταν θέλει, μπορεί και να πηγαίνει στην τουαλέτα, άρα βγάζουμε την πάνα και κοιμόμαστε μόνοι μας χωρίς να φοβόμαστε. Δεν γίνεται, δηλαδή, στα μισά πράγματα να είμαστε μεγάλοι και στα άλλα μισά να είμαστε μωρό… Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καταλληλότερη ηλικία είναι ανάμεσα στα 2,5 με 3 έτη. Ίσως και στα 2 έτη αν το παιδί παρουσιάζει αντίστοιχες προόδους στην ανάπτυξή του.

via

Όλη η επικαιρότητα