Γεύσεις

Τι να μαγειρέψω σήμερα με λίγες θερμίδες;

Ακούστε το άρθρο

Θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορο και πρωτότυπο, που δεν θα σε φορτώσει με περιττές θερμίδες; Έχουμε πέντε σούπερ συνταγές.

Αλμυρά pancakes light

Υλικά:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%, 1 αυγό, 60 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ½ κ.γ. μαγειρική σόδα, 70 γρ. γαλοπούλα καπνιστή σε φέτες, 70 γρ. τυρί light σε φέτες
Για το σερβίρισμα: ρόκα, ντοματίνια, ελαιόλαδο, θυμάρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, τα 50 γρ. ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τη γαλοπούλα και τα τυριά σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 λεπτά στη άκρη να δράσει η σόδα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε δόσεις στο τηγάνι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε κενό μεταξύ των pancakes γιατί όσο ψήνονται απλώνουν.
Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 3-4 λεπτά επιπλέον.
Σερβίρουμε με ρόκα, ντοματίνια, ελαιόλαδο και θυμάρι.

Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη 

Κοτόπουλο με κινόα

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κομμένα σε λεπτές λωρίδες), 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), 3 χρωματιστές πιπεριές (κομμένες σε φέτες), 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1/2 φλ ζωμό κότας, 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι (2% λιπαρά)
Για το σερβίρισμα: 1 φλ. βρασμένη κινόα, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες ή καρέ

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το φιλέτο κοτόπουλο για 4΄-5΄, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές το θυμάρι και σοτάρουμε για 3΄. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2΄ και να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο για περίπου 20΄. Αφού βράσει το φαγητό, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε θα έχει μείνει με λίγα υγρά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Για την κινόα: Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να μην είναι πλέον λευκό, αλλά να βγαίνει διάφανο. Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει. Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει. Την στραγγίζουμε καλά. Σερβίρουμε σε πιάτα την κινόα και το αβοκάντο και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κοτόπουλο με βαλσάμικο και μανιτάρια

Υλικά:
2 κ.γ. φυτικό λάδι, 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, 2 φλ μικρά μανιτάρια κομμένα στη μέση, 1/3 φλ ζωμός κοτόπουλου ή 1/3 φλ λευκό κρασί, 1/4 κ.γ. θυμάρι, θρυμματισμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.γ. λάδι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το επικαλύπτουμε με το μείγμα και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο και το μείγμα στο τηγάνι και σοτάρουμε τα φιλέτα για 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν καλά. Μεταφέρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μια πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι – 1κ.γ. Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 1 περίπου λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό ή το κρασί, το θυμάρι και 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να ροδίσουν. Σερβίρουμε το κοτόπουλο και από πάνω τα μανιτάρια.

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Πιλάφι με μυρωδικά, σπανάκι και καρύδια

Υλικά:
250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1/4 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα, 1/4 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 250 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο, 100 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη, ο χυμός 1 λεμονιού, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 50 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 1-2 λεπτά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα καρύδια για 2-3 λεπτά, να βγάλουν το λάδι τους. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε 750 ml ζεστό νερό, ανακατεύοντας. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ

Ομελέτα με αβοκάντο

Υλικά:
6 ασπράδια αυγών, 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης, 500 ml. γάλα πλήρες, 300 γρ. Gouda, 150 γρ. λευκά μανιτάρια, 1 μεγάλο αβοκάντο, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να «στεγνώσουν» από τα υγρά τους. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια με το γάλα και τη βρώμη. Σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το μισό μείγμα και λίγο σχοινόπρασο και σκεπάζουμε μέχρι να ψηθεί η ομελέτα. Μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα του τηγανιού και ψηθεί στην επιφάνειά της, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Στρώνουμε επάνω της τις 4 φέτες τυρί, τα μισά μανιτάρια, το αβοκάντο σε φέτες και τυλίγουμε σε ρολό, το οποίο αφήνουμε 2-3 λεπτά πριν κόψουμε σε φέτες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε την ομελέτα κομμένη σε ρολά με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Όλη η επικαιρότητα