Παιδί

Τι να προσέξετε στη θάλασσα με το μωρό

Ακούστε το άρθρο

Το παιχνίδι στον ήλιο μπορεί να είναι διασκεδαστικό όμως κρύβει πολλούς κινδύνους.

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί με τα παιδιά και να ακολουθείτε βασικούς κανόνες:

  • για τα μωρά κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο και καλό θα είναι να είναι ντυμένα με ανοιχτόχρωμα ρούχα, μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικη μπλούζα που θα προστατεύουν την ευαίσθητη επιδερμίδα τους από το έγκαυμα. Ωστόσο στις περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να ντύσετε τόσο το μωρό σας, καλό θα είναι να εφαρμόζετε στο σώμα του επαρκή ποσότητα αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας το λιγότερο 15, χωρίς να ξεχνάτε τις πιο μικρές περιοχές όπως το πρόσωπο και τις παλάμες. Εάν το παιδί εμφανίσει έγκαυμα μπορείτε να απαλύνετε την αίσθηση αυτή, εφαρμόζοντας κρύες κομπρέσες στην ταλαιπωρημένη από τον ήλιο περιοχή.
  • για τα μεγαλύτερα παιδιά ισχύει ο βασικός κανόνας: Η καλύτερη προστασία είναι η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης όσο το δυνατό περισσότερο, παραμένοντας στη σκιά και κυρίως στις ώρες μεταξύ 10 το πρωί με 4 το μεσημέρι.
  •  Το παιδί θα πρέπει πάντα να φοράει καπέλο, γυαλιά ηλίου με κατάλληλο σχεδιασμό για προστασία των ματιών έναντι στις UVA και UVB ακτίνες και βαμβακερά ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  •  Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε με δείκτη προστασίας >15, ακόμη και σε μέρες με συννεφιά χωρίς ήλιο. Επιπλέον πρέπει να είστε σίγουροι πως εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα αντηλιακού, την οποία ανανεώνετε κάθε 2 ώρες και οπωσδήποτε μετά το κολύμπι και τον ιδρώτα.
    Χρειάζεται να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί με τον ήλιο όταν βρίσκεστε κοντά στο νερό και την άμμο, καθώς εκεί γίνεται μεγαλύτερη αντανάκλαση της ακτινοβολίας και κινδυνεύετε περισσότερο για εγκαύματα.

Επίσης, και σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος Ευζην, θα πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:

  •  Ο γονιός είναι ο απόλυτα υπεύθυνος για την επίβλεψη του παιδιού. Η επιτήρηση του παιδιού θα πρέπει να είναι συνεχής, είτε το παιδί είναι μέσα είτε δίπλα στη θάλασσα.
  • Τα εξαρτήματα, όπως σανίδες, μπρατσάκια, σωσίβια, δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν την επίβλεψη των παιδιών. Είναι όργανα πλεύσης και όχι ασφαλείας.
  •  Δεν θα πρέπει να επιτρέπονται οι βουτιές από μεγάλα ύψη, ειδικά εάν δεν έχει ελεγχθεί το ύψος και το είδος του βυθού.
  • Όσο καλά και να γνωρίζει το παιδί (τουλάχιστον έως 10 ετών) να κολυμπάει, θα πρέπει να βρίσκεται στα ρηχά. Δεν είναι μόνο θέμα κολυμβητικής ικανότητας, αλλά κυρίως απόστασης από τη στεριά.
  • Σύμφωνα με πιστοποιημένες σχολές ναυαγοσωστικής, το παιδί δεν θα πρέπει να κολυμπήσει αφού έχει φάει ένα κύριο γεύμα όπως το μεσημεριανό, για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες, ούτε να του επιτρέπεται να ξαναμπεί στο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα, σε περίπτωση που έφαγε ένα μικρό σνακ (π.χ. ένα φρούτο) στην παραλία.
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει διαθέσιμο νερό, για να πίνουν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην παραλία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
  • Εάν τα χείλη του παιδιού έχουν πάρει ένα μωβ/μπλε χρώμα θα πρέπει να ζεσταθεί άμεσα. Η πολύωρη και δραστήρια παραμονή του στο νερό μείωσαν τη θερμοκρασία του σώματός του και συνεπώς πρέπει να ξεκουραστεί και να ζεσταθεί.

Πηγή: mothersblog.gr

Όλη η επικαιρότητα