Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Τι περιμένει να ακούσει η Ηλεία από τα χείλη του Πρωθυπουργού: Αναμένοντας τα «δώρα» Τσίπρα…

Ακούστε το άρθρο

Η έλευση του 2018 συνοδεύεται για τη Δυτική Ελλάδα από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που έχει προγραμματισθεί να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου στην Πάτρα. Σε αυτό θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από μια ομάδα 20 υπουργών και πολλών ακόμη κυβερνητικών στελεχών. Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, που είναι το 9ο κατά σειρά, αφού έχουν προηγηθεί άλλα οχτώ σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Γι αυτό και οι επιτελείς του Πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Οικονομίας, το Υποδομών, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ενέργειας – Περιβάλλοντος, προετοιμάζονται πυρετωδώς για να στεφθεί με επιτυχία.

Όπως είναι γνωστό τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν στις πρωτεύουσες των τριών νομών της Περιφέρειας  οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας, Αλέξης Χριστόπουλος και Δημήτρης Σακελλάρης. Τα δύο στελέχη είχαν σειρά επαφών με αιρετούς και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας και κατέγραψαν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους για την παραγωγική ανασυγκρότησης της περιοχής.

«Το ότι διαχρονικά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας έμειναν στάσιμα αναπτυξιακά, δεν πρέπει να χρεωθεί σε αμέλεια. Είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής που υλοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Εμείς θέλουμε η Δυτική Ελλάδα, σε συνεργασία μαζί μας και με την περιφέρεια, να διαμορφώσει ισχυρά βήματα στο μέλλον. Δεν θα έρθουμε να δώσουμε δώρα, αλλά να διαμορφώσουμε συνθήκες ώστε να βιώσουν μία ποιοτικότερη κατάσταση οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας στο παρόν και το άμεσο μέλλον», είχε δηλώσει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Σκελλάρης κατά την επισκεψή του στον Πύργο

Είναι εύλογο λοιπόν ότι η κυβερνητική κάθοδος στα τέλη του Γενάρη θα συνοδευτεί από μια σειρά εξαγγελιών που σχετίζονται με ζητήματα υποδομών που τίθενται από όλες τις πλευρές.

Γνώστης των προβλημάτων

Όσον αφορά την Ηλεία ο κ. Τσίπρας είναι γνώστης των μεγάλων προβλημάτων του νομού από την επισκεψή του το Μάρτιο του 2017 με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων του νομού στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο στην Αμαλιάδα.

Στην ομιλία του με την οποία θα κλείσει το συνέδριο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαντήσεις και κυρίως σαφή χρονοδιαγράμματα για τρία κορυφαία διαχρονικά αιτήματα.

Το πρώτο δεν είναι άλλο από την έναρξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος που έχει μετατραπεί σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας». Ουσιαστικά θα περιμένουμε να ακούσουμε την ακριβή ημερομηνία που θα μπουν οι μπουλντόζες σε κάποια τουλάχιστον από τα εφτά τμήματα που έχουν δημοπρατηθεί.

Το δεύτερο ακούει στο όνομα «Τριανταφυλλιά». Μπορεί με τη Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης να γίνεται για πρώτη φορά σε όλη Ηλεία νόμιμη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά ο χρόνος περνάει γρήγορα. Απαιτείται σύντομα η κατασκευή του εργοστασίου με βάση τα νέα δεδομένα παραγωγής σκουπιδιών για να μην ζήσουμε ξανά τον εφιάλτη των προηγούμενων χρόνων

Το τρίτο κορυφαίο θέμα είναι η έλευση του φυσικού αερίου που θα δώσει φθηνή ενέργεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε Πάτρα – Πύργο και Αγρίνιο. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των μελετών μέσα στο 2018 καθώς για την υλοποίηση ένός  τόσου  μεγάλου αναπτυξιακού  έργου  δεν αρκούν οι πόροι της Περιφέρειας αλλά απαιτείται χρηματοδότηση και από τον Εθνικό κορβανά.

Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα που απασχολούν το νομό και για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν. Η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, ο οδικός άξονας Αρχ. Ολυμπία – Βυτίνα, τα λουτρά Καιάφα, το νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι ορισμένα από αυτά που έχουν καταγραφεί και θα υπάρχουν στην ατζέντα τους. Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για την  επέκταση του φράγματος του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της δυτικής Αχαΐας.

Όλη η επικαιρότητα