Κόσμος

Τι περιμένουμε πλέον από τον Σουμάχερ…

schumacher-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Μίκαελ Σουμάχερ βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε καταστολή μετά το ατύχημα του κάνοντας σκι, το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ εξακολουθεί αν τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την κατάσταση του. Ποια είναι όμως τα ενδεχόμενα;

Η απάντηση έρχεται από τον Gary Hartstein, πρώην γιατρό της F1, που όλη αυτή την περίοδο της ατελείωτης και επικίνδυνης πολλές φορές φημολογίας, παρέθετε ιατρικά εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με όσα μπορεί να ισχύουν στην περίπτωση του άτυχου Γερμανού. Το συγκεκριμένο λοιπόν κείμενο γράφτηκε ως απάντηση στη φημολογία πως οι γιατροί επεδίωξαν ανεπιτυχώς να βγάλουν τον Schumacher από την καταστολή. Ο Hartstein αναφέρει:

«Τα παραπλανητικά δημοσιεύματα με “ανάγκασαν” να διευκρινίσω κάποια πράγματα, υπενθυμίζοντας πως δεν έχω δει τον Michael από κοντά, ούτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων του, ούτε έχω μιλήσει με τους θεράποντες ιατρούς. Βασίζω τις απόψεις μου σε όσα ειπώθηκαν από το ιατρικό επιτελείο, όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν αλλά και στην εμπειρία μου από παρόμοιους τραυματισμούς.

Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα με τον Michael; Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Michael παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αφ’ ενός γιατί λογικά ακόμα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και αφ’ ετέρου γιατί αν βγει από την εντατική, θα ήταν ένα νέο που σίγουρα θα το ανακοίνωναν. Αν ακόμα έχει αναπνευστήρα, το πιθανότερο είναι να του έχουν κάνει τραχειοτομή. Αυτή διευκολύνει τον ασθενή και αποτρέπει ζημιά στις φωνητικές χορδές!

Ένας τομέας που θέλω να σταθώ, αφορά στο “τεχνητό κώμα”. Θα έχετε προσέξει πως είναι ένας όρος τον οποίο απεχθάνομαι. Μπερδεύει και δεν δίνει κάποια χρήσιμη πληροφορία. Ο Michael είναι σε καταστολή, αρχικά σε πολύ βαθιά καταστολή ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκεφαλικό φλοιό (σ.σ. το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που καθορίζει τη πνευματική λειτουργία). Αυτό έγινε για να μπορέσουν να διαχειριστούν τα υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα ενδοκρανιακής πίεσης (ICP).

Τώρα που έχει περάσει πλέον οξεία φάση του τερματισμού, η ενδοκρανιακή πίεση δεν πρέπει να αποτελεί πια πονοκέφαλο. Το πρήξιμο και οι μώλωπες πρέπει να έχουν απορροφηθεί. Αυτό σημαίνει πως είναι σχεδόν σίγουρο πως μειώνεται σταδιακά η ποσότητα των αναισθητικών που του χορηγούνται ώστε να παραμένει σε καταστολή. Μη ξεχνάτε πως η ύπαρξη ενός σωλήνα στην τραχεία, αποτελεί επίπονο ερέθισμα.

Απαιτείται λοιπόν η διατήρηση της καταστολής, ώστε να επιτρέπει στον ασθενή να αντέξει τον σωλήνα και να συνεχίζεται έτσι η μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή. Εφόσον λοιπόν ισχύουν τα παραπάνω, η “αφύπνιση” του Michael θα γίνει με πολύ αργά και σταθερά βήματα, ώστε κάποια στιγμή να αφαιρεθεί ο αναπνευστήρας και να μπορεί να υπάρξει νευρολογική αξιολόγηση.

Όλη η επικαιρότητα