Life

Τι πρέπει να πίνεις καθημερινά για να ενισχύσεις τον εγκέφαλό σου

Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα πιο υποτιμημένα και σχεδόν ξεχασμένα λαχανικά στο μανάβικο της γειτονιάς σου, αλλά και στο διατροφολόγιό σου, είναι τα παντζάρια. Μόλις μάθεις όλα τα οφέλη που έχουν όμως για σένα και τον οργανισμό σου, θα τα ξαναθυμηθείς για τα καλά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, αν πίνεις κάθε μέρα ένα σφηνάκι από χυμό παντζαριών μία ώρα πριν τη γυμναστική σου, βελτιώνεις τη λειτουργία και την απόδοση του εγκεφάλου σου, ενώ τον βοηθάς να αντισταθεί στη γήρανση.

Γιατί τώρα να συνδυάζεις το παντζάρι με τη γυμναστική; Ο χυμός των παντζαριών, λένε οι ερευνητές, έχει νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται από νιτρώδες αλάτι σε νιτρικό οξείδιο στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία μετατροπής ενισχύεται σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, όπως κατά τη διάρκεια σκληρής άσκησης. Αν δηλαδή πιεις τον χυμό πριν την προπόνηση, περισσότερο νιτρικό άλας θα μετατραπεί σε νιτρικό οξείδιο, αφού οι περιοχές του εγκεφάλου σου υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σου, φέρνοντας στον εγκέφαλο περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, ενισχύοντας τελικά την απόδοσή του.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, αν ψάχνεις τον εύκολο δρόμο για έναν νεότερο και υγιέστερο εγκέφαλο, μην πας μακριά – τα παντζάρια είναι η λύση (ανεξαρτήτως γυμναστικής).

Πηγή: LADYLIKE

Όλη η επικαιρότητα