Life

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ξεκινάει το τρέξιμο

Ακούστε το άρθρο

Η τακτική γυμναστική προσφέρει αμέτρητα οφέλη στον οργανισμό. Έστω και με λίγα χιλιόμετρα τρεξίματος κάθε εβδομάδα, βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς, του μυαλού και του μεταβολισμού.

Η Dara Bushman, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας και fitness, αναλύει την επίδραση που έχει το τρέξιμο στον οργανισμό, μετά από 1 ώρα μέχρι και 10 χρόνια.
Η ανάλυση της ψυχολόγου έχει βάση τη συστηματική ρουτίνα των 5 χιλιομέτρων, 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Μετά από μία ώρα 
Μία ώρα μετά τα πρώτα 5 χιλιόμετρα, οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την ευεξία.
«Όταν τελειώνει το τρέξιμο νιώθεις ανακούφιση. Το μυαλό σου ξέρει πως ήταν καλή κίνηση. Οι παλάμες συχνά σφίγγουν σε μπουνιά, κίνηση που προκαλείται από τις ενδορφίνες και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και σιγουριάς».

Μετά από μία ημέρα
Μετά από μία ημέρα, γίνεται έντονο το αίσθημα της αμφιβολίας και της υπεκφυγής. Είναι το ίδιο συναίσθημα που έχει ο καθένας πριν ξεκινήσει τη συστηματική γυμναστική.
«Για ένα λεπτό, όλη η ευφορία της προηγούμενης ημέρας ξεχνιέται», αναφέρει η ψυχολόγος. Πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας να το ξανακάνει και να συνεχίσει. Μετά, θα νιώθετε την ίδια χαλάρωση και χαρά με την προηγούμενη ημέρα κι αυτό θα σας ωθήσει να συνεχίσετε. Τότε, θα έχει ήδη ξεκινήσει η μακροχρόνια μείωση του άγχους.

Μετά από μία εβδομάδα
Σε εκείνο το σημείο ο οργανισμός αντιλαμβάνεται το φαγητό ως πολύτιμο καύσιμο για την άσκηση.
«Θα παρατηρήσεις αυξημένη επιθυμία για νερό αλλά και για φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου». Το τρέξιμο ξεκινάει να γίνεται συνήθεια και θα το ζητάει τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα.
«Ακόμα θα λαχανιάζεις όμως θα αρχίσεις να νιώθεις μια περηφάνια κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθώς αποκτάς ένα σταθερό ρυθμό».

Μετά από ένα μήνα το τρέξιμο ξεκινάει να γίνεται συνήθεια και θα το ζητάει τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα.

Μετά από ένα μήνα 
Μετά από ένα μήνα, το συχνό τρέξιμο γίνεται συνήθεια και μέρος του καθημερινού προγράμματος.
«Τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα σου έχουν μια ειδική θέση στο σπίτι. Έχεις μια σταθερή ρουτίνα και βάζεις πλέον το τρέξιμο ως προτεραιότητα» λέει η Bushman. Επιπλέον, μετά από ένα μήνα, το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται πιο εύκολο. Οι μύες σου καταπονούνται λιγότερο και διαπιστώνεις πως μπορείς να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο μακριά. Ίσως μάλιστα έχεις αρχίσει να χάνεις και λίπος. Το σώμα σου είναι πιο δυνατό και νιώθεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις δυνατότητές του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα ήθελες να τρέχεις περισσότερο ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Νοητικά, νιώθεις διαύγεια όταν τρέχεις και δεν επικεντρώνεσαι πλέον στην ανάσα σου ή στο αίσθημα κόπωσης. Ανυπομονείς για τον απόλυτα προσωπικό χώρο που σου προσφέρει η ώρα του τρεξίματος».

Μετά από ένα χρόνο 
«Είναι πλέον απαραίτητο κομμάτι της ζωής σου για την αναπνοή και τη χαλάρωσή σου. Μοιάζει με θεραπεία και χρόνος αφιερωμένος στη σύνδεση με τον εαυτό σου.»
Οι αντοχές έχουν αυξηθεί και το σώμα μετά από τόσο καιρό, αντέχει τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την αρχική απόσταση. Είναι πιο δυνατό.
«Συχνά μοιάζει με πνευματική εμπειρία. Και μόνο το φως του ήλιου και ο φρέσκος αέρας είναι αρκετά για να αναζωογονηθείς.»
Είναι βελτιωμένη η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι βελτιωμένη και η ποιότητα του ύπνου και γενικότερα, νιώθετε πιο ήρεμοι.

Μετά από 10 χρόνια 
Κάποια στιγμή, ανάμεσα στον 3ο και τον 7ο χρόνο, το τρέξιμο γίνεται πλέον κομμάτι της προσωπικότητας.
«Είσαι πλέον δρομέας. Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου σαν άτομο με αθλητικό τρόπο ζωής. Νιώθεις πως η χημεία του οργανισμού σου διαταράσσεται όταν δεν τρέχεις. Το τρέξιμο γίνεται απαραίτητο για να κρατάς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα, είναι ο χρόνος που απολαμβάνεις με τον εαυτό σου αλλά και ο διαλογισμός σου».
Οι μύες είναι φανερά πιο δυνατοί και η διατήρηση του βάρους γίνεται ευκολότερη υπόθεση, καθώς ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο γρήγορα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και κρατάει υγιή το μυαλό και τη μνήμη.

Οι ειδικού συστήνουν σε όλους να βάλουν το τρέξιμο στην καθημερινότητά τους. Είναι μία ανέξοδη και τόσο υγιεινή δραστηριότητα, που όσοι το κάνουν συστηματικά έχουν αλλάξει ριζικά.

Πηγή: valueforlife.gr

Όλη η επικαιρότητα