Πολιτική

Τη Θράκη επισκέπτεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν

Ακούστε το άρθρο

Τη Θράκη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής, στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο “Chris and Eve Mansion” και στις 16.00 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Αιχμές, εκατέρωθεν «μηνύματα» για ζητήματα… αγκάθια όπως το Κυπριακό, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και με διάθεση οικοδόμησης καλύτερων σχέσεων στο μέλλον, «έκλεισε» η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης και, αφότου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, προχώρησε σε σειρά πολιτικών επαφών. Πρώτη «στάση» το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε διπλωματικό μπρα-ντε-φερ με τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη Συνθήκη της Λωζάννης,με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη και τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. 

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να χτιστούν «γέφυρες» με γερά θεμέλια με την Τουρκία αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα