Κόσμος

Τηλεφώνημα Μακρόν σε Τσίπρα – Διεθνής συμπαράσταση για τις φονικές πλημμύρες

Ακούστε το άρθρο

Τη θλίψη τους για τη φονική κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα αλλά και την προθυμία τους για βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας, η τουρκική και η ρωσική κυβέρνηση.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πλημμύρες, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη τηλεγράφημα, μέσω του οποίου εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της θεομηνίας και δηλώνει ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια που θα συμβάλλει στην εξάλειψη των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ελλάδα.

«Εξ ονόματος του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Σας εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Ενημερώστε μας, για το αν οι δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας μπορούν να φανούν χρήσιμα στην Ελληνική Δημοκρατία στην προσπάθεια που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης», αναφέρει το τηλεγράφημα που κοινοποίησε το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Μήνυμα συμπαράστασης ήρθε και απ’ την Τουρκία, καθώς ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Χακάν Τσαβούσογλου, τηλεφώνησε σήμερα στον Γιάννη Δραγασάκη, στον οποίο εξέφρασε τόσο τη συμπάθειά του για τη δοκιμασία που περνά τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αττική εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο και τη λύπη του για τα θύματα. Ακόμη, δήλωσε την πρόθεση της Τουρκίας να συνδράμει την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπισθούν οι αγνοούμενοι και να αναρρώσουν οι τραυματίες. Ταυτόχρονα, έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη φροντίδα όσων οι κατοικίες έχουν υποστεί φθορές. ##Επίσης, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους από ενδεχόμενη συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, ανέφερε πως ήδη επιχειρείται η καταγραφή τους, ώστε χωρίς καθυστέρηση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης.

Την αλληλεγγύη του στα θύματα των πλημμυρών στην Ελλάδα, εξέφρασε και το Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης της πολύνεκρης φυσικής καταστροφής που πλήττει τις τελευταίες μέρες την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, έφερε στο προσκήνιο, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Χθες, μια φονική πλημμύρα στη χώρα μου την Ελλάδα, στα προάστια δυτικά της Αθήνας, προκάλεσε τεράστια φυσική καταστροφή και ήδη θρηνούμε 15 νεκρούς. Θεωρώ δεδομένη την έκφραση της αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ελληνικό λαό που πλήττεται από αυτή την καταστροφή και ως έκφραση συλλυπητηρίων στις οικογένειες των νεκρών» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων των καταστροφών, μιας καταστροφής τεράστιας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις σκέψεις σας αναφορικά με τα θύματα», δήλωσε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της Ολομέλειας, Έβελυν Γκέμπχαρντ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα