Κόσμος

Time: Πρόσωπο της Χρονιάς ο Τζαμάλ Κασόγκι και οι «φύλακες της αλήθειας» δημοσιογράφοι

Ακούστε το άρθρο

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος φονεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, επελέγη σήμερα ως Προσωπικότητα της Χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Time, μια διάκριση την οποία μοιράζεται και με άλλους δημοσιογράφους.

Εκτός από τον Τζαμάλ Κασόγκι, το εβδομαδιαίο περιοδικό τίμησε ως προσωπικότητες της χρονιάς τη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, τους δύο βιρμανούς ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters, Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καθώς και τη σύνταξη της αμερικανικής τοπικής εφημερίδας Capital Gazette, πέντε μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου στην Ανάπολη της Πολιτείας του Μέριλαντ.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ή περισσότεροι δημοσιογράφοι επιλέγονται ως προσωπικότητες της χρονιάς από το περιοδικό, το οποίο απονέμει αυτόν τον τίτλο από το 1927.

Επίσης για πρώτη φορά ένα πρόσωπο που έχει αποβιώσει επιλέγεται ως η πιο αξιοσημείωτη προσωπικότητα της χρονιάς που πέρασε.

Το Time επέλεξε να εκδώσει αυτή την εβδομάδα τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα του περιοδικού για να προβάλει τους τέσσερις δημοσιογράφους ή την ομάδα των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξής του.


Η Μαρία Ρέσα (Δ) και η συντακτική ομάδα της αμερικανικής εφημερίδας Capital Gazette.

Οι δημοσιογράφοι ξεπέρασαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επιλεγεί το 2016 και είχε τη δεύτερη θέση πέρυσι, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων τον θεωρούσαν φαβορί. Παράλληλα, είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που το περιοδικό Time επιλέγει μια ομάδα και όχι μόνο μία προσωπικότητα.

Το 2017 είχε επιλέξει τα πρόσωπα που είχαν «σπάσει τη σιωπή» μπροστά στη σεξουαλική παρενόχληση, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά κατηγοριών εναντίον ανδρών της εξουσίας σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Αμερικανός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και τη Ρωσία, έρχεται τρίτος στην κατάταξη.

Ποιοι είναι οι «Φύλακες και Πολεμιστές στον Αγώνα υπέρ της Αλήθειας»

Οι συστάσεις για τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο της Washinghton Post, Τζαμάλ Κασόγκι περιττεύουν, καθώς η δολοφονία του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο έχει τραβήξει τα φώτα διεθνώς. Ωστόσο, ποιοί είναι οι άλλοι δημοσιογράφοι που τιμά το γνωστό περιοδικό προσφωνώντας τους ως «φύλακες της αλήθειας» στα πρωτοσέλιδά του;

Μαρία, Ρέσσα

Στις Φιλιππίνες, η 55χρονη γυναίκα Μαρία Ρέσσα ίδρυσε την Rappler, ένα διαδικτυακό ιστόπο ειδήσεων που αρχικώς ήταν απλώς μια σελίδα στο Facebook που ονομαζόταν MovePH και αργότερα τον Ιανουάριο του 2012 εξελίχθηκε σε μια πλήρη ιστοσελίδα. Μαζί με το περιεχόμενο ειδησεογραφικών ειδήσεων στο διαδίκτυο, ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων ιστοτόπων ειδήσεων στις Φιλιππίνες που έκανε εκτεταμένη χρήση πολυμέσων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, εικόνων, κειμένου και ήχου.

Ο Rappler, το όνομα του οποίου προέρχεται από τις λέξεις “rap” (για συζήτηση) και “ripple” (κυματισμός), και το προσωπικό του δήλωσαν ότι στόχευαν στις αποκαλύψεις περί υποθέσεων υπεξαίρεσης από κυβερνήσεις και εκλεγμένους αξιωματούχους και ως εκ τούτου από το 2018 βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικές διαμαχές.

Ο ιστότοπος της Ρέσσα έχει καταγράψει τον πόλεμο των ναρκωτικών και τις εξωδικαστικές δολοφονίες του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που έχουν αφήσει πίσω περίπου 12.000 νεκρούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Human Rights Watch τον περασμένο Ιανουάριο. Η κυβέρνηση Ντουέρτε αρνείται να αναγνωρίσει έναν δημοσιογράφο της Rappler για να καλύψει την υπόθεση και τον Νοέμβριο κατήγγειλε την ιστοσελίδα για φορολογική απάτη, ισχυρισμοί που θα μπορούσαν να στείλουν τη Ρέσσα στη φυλακή για 10 χρόνια.

Η συντακτική ομάδα της Capital Gazette

Τον Ιούνιο, το προσωπικό της εφημερίδα Capital Gazette, η οποία ανακαλύπτει την ιστορία της λέγοντας στους αναγνώστες για τα γεγονότα στο Μέριλαντ πριν από την Αμερικανική Επανάσταση, δέχθηκε «στοχευμένη ένοπλη επίθεση», όπως ανέφεραν οι αρχές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε δημοσιογράφοι όταν ο 29χρονος δράστης ονόματι Τζάροντ Ράμος άνοιξε πυρ στο newsroom της εφημερίδας.

Το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου και επιφυλλιδογράφου της Capital Gazette, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η Δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Μπάλτιμορ Σαν, στην οποία ανήκει η Capital Gazette.

Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου

Σε επτά χρόνια κάθειρξη έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο της Μιανμάρ οι δύο δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών. Ο 32χρονος Ουά Λόνε και ο 28χρονος Κιάο Σόε Ου καταδικάσθηκαν σύμφωνα με νόμο της αποικιοκρατικής περιόδου, που απαγορεύει τη συλλογή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων.

«Οι δολοφόνοι που εξέθεσαν καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια», γράφει αφοπλιστικά το περιοδικό. Η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρώην πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ είχε χαρακτηρίσει «παρωδία δικαιοσύνης» τη δικαστική υπόθεση κατά των δύο δημοσιογράφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, TIME

Όλη η επικαιρότητα