Ηλεία

Πύργος: Τίμησαν την ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων χθες το πρωί στην Ηλεία, όπου τελέσθηκε το πρωί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην δοξολογία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και φορείς αυτοδιοίκησης, που στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του καθήκοντός τους με ηρωισμό.

Την Θεία Δοξολογία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος πλαισιωμένος από ιερείς της Μητρόπολης του Πύργου, ενώ μετά το πέρας της κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τη σημασία των ενόπλων δυνάμεων στην προστασία της πατρίδας.

Ακολούθησε η ομιλία του Άγγελου Μυλωνά, πλοίαρχου εν αποστρατεία και μέλους της ΕΑΑΝ, ο οποίος επικεντρώθηκε στη σημασία της Παναγιάς για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τη μαχητικότητα ως λαός για την πατρίδα: «Σήμερα έχουμε τη γιορτή της Παναγιάς και των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Την Παναγιά επέλεξαν οι Έλληνες ως προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων και η εικόνα της βρίσκεται σε όλα τα στρατόπεδα. Την ευχή της ζητούσαν μανάδες και κόρες για τους δικούς τους που έφευγαν για το μέτωπο. Μαζί με την Παναγιά γιορτάζει ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία, που οι πρόγονοί μας τους έμαθαν να φυλάνε τα πέρατα, στις Θερμοπύλες και το Αιγαίο. Από τον Όμηρο κληρονομήσαμε την παραίνεση «Αμύνεσθαι περί πάτρης» και από τον Αισχύλο «Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδα». Αν ανατρέξουμε στα βάθη της ιστορίας, θα δούμε ότι η πολεμική αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της φυλής μας. Από τους αρχαίους χρόνους οι Έλληνες ήταν πολεμικός λαός, αλλά όχι κατακτητικός».

Μετά το τέλος της δοξολογίας, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στην κεντρική πλατεία της πόλης από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Κώστα Μητρόπουλο, τον διοικητή της 117 Π.Μ. Νίκο Κωσταβάρα, τον αντιδήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Μπόμπορη, τον πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ταξίαρχο ε.α. Γεώργιο Σταματόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ παραρτήματος Ηλείας πλοίαρχο ε.α. Ζώη Υφαντή.

Ο πλοίαρχος εν αποστρατεία και μέλος της ΕΑΑΝ Άγγελος Μυλωνάς, εστίασε στο πόσο σημαντική είναι η Παναγία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και για τη μαχητικότητά μας ως λαός όταν πρόκειται για το καλό της πατρίδας.
: Για τη σημασία των Ένοπλων Δυνάμεων για την προστασία της πατρίδας μας, μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος.
Ο διοικητής της 117 Π.Μ. Νίκος Κωσταβάρας, κατά την διάρκεια της κατάθεσης στεφανιού του.

Όλη η επικαιρότητα