Κόσμος

Την Κυριακή αναλαμβάνει ο Μακρόν τα ηνία της Γαλλίας

Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 1.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν την Κυριακή στους δρόμους για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την παράδοση της εξουσίας από τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον εκλεγμένο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, έγινε γνωστό από την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

Οι εκδηλώσεις για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο της χώρας θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί ώρα Γαλλίας, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα απαγορευτεί από τις 09:45 σε μια μεγάλη περίμετρο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, την Αψίδα του Θριάμβου και το Μέγαρο των Ηλυσίων, αναφέρουν οι Αρχές σε δελτίο τύπου.

Σημεία ελέγχου προβλέπονται επίσης από τις αρχές στον ίδιο τομέα, όπου θα αναπτυχθούν 1.500 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Επιπλέον, προβλέπεται να επιβληθούν περιορισμοί στη στάθμευση των οχημάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Βάσει του επίσημου προγράμματος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα φθάσει στις 10:00 στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Φρανσούα Ολάντ θα τον υποδεχθεί και οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν για περίπου 20 λεπτά στο γραφείο του προέδρου. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών ο απερχόμενος ηγέτης θα αποκαλύψει ορισμένα κρατικά μυστικά στον διάδοχό του, όπως τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων. Κατόπιν θα αποχωρήσει γύρω στις 10:30 τοπική ώρα.

Έπειτα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει το πρώτο διάγγελμα στο γαλλικό λαό ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου θα διεξαχθεί μεταξύ 12:15 και 12:35.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στις 17:00 στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα τον υποδεχθεί η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

Όλη η επικαιρότητα