Καταναλωτές

Tην Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι της ΔΕΗ

15306_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αν θα «παγώσει» τελικά ή όχι η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σήμερα, συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της παραπάνω απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχει προσωρινά εκτελεστό χαρακτήρα και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητούσε να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης.

Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημειώνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Περισσότερα στο protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα