Κόσμος

Την παραίτηση της Μέι ζητά ο Κόρμπιν, αλλά η ίδια μάλλον μένει

Ακούστε το άρθρο

Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα για την Τερέζα Μέι αυξάνει την πίεση στο πρόσωπό της. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε την πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ενώ η επικεφαλής του σκωτικού SNP Nίκολα Στέρτζεον, που επίσης έχασε έδρες, μίλησε για καταστροφική βραδιά.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών δήλωσε ότι «αλλάξαμε το πρόσωπο της βρετανικής πολιτικής ζωής», ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους αλλά και όλους όσοι κινητοποιήθηκαν -ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα- για το κόμμα του.

Το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε «έτοιμος να υπηρετήσει τη χώρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, εφόσον παραιτηθεί του δικαιώματος το πρώτο κόμμα.

«Η νύχτα είναι καταστροφική για την κυρία Μέι» δήλωσε η επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης και πρόεδρος του SNP Νίκολα Στέρτζεον. Ωστόσο, το κόμμα της υποχώρησε σημαντικά, χάνοντας 19 έδρες.

Επίσης, νωρίς το πρωί της Παρασκευής η ηγεσία του SNP δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις «για να μείνουν μακριά από την εξουσία οι Συντηρητικοί».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο το κλίμα είναι βαρύ και όλοι αναμένουν τις δηλώσεις της ίδιας της πρωθυπουργού.

Διίστανται πάντως οι απόψεις. Βουλευτής των Συντηρητικών που μίλησε στον Guardian εκτίμησε ότι «δύσκολα θα μπορούσε η Μέι να παραμείνει πρωθυπουργός».

Άλλοι βουλευτές του κόμματος δηλώνουν ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά πλέον τις επόμενες κινήσεις της, δίνοντας 50/50 πιθανότητες να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Υπάρχουν βεβαίως και πολιτικοί εντός του Συντηρητικού κόμματος που τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμείνει η Μέι.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του BBC, η Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα