Οικονομία

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών των ΕΝΦΙΑ,καθώς ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλήςζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν να τρέχουν την εκκαθάριση του φόρου, κοινοποιώντας με εγκύκλιό του τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται ειδικά για το έτος 2019 με το πρώτο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης…

Στην ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να αναρτήσουν τα νέα εκκαθαριστικά στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Και εφέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Ο φετινός λογαριασμός του φόρου θα είναι ελαφρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μάλιστα, για 474.000 φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν να περιμένουν καμία φοροελάφρυνση με την προηγούμενη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό του φόρου θα είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα έχει μειωθεί κατά  30% για τους έχοντες ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ,  κατά 27% για τους φορολογουμένους με ακίνητα έως 70.000 ευρώ, κατά 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, κατά 20% για τους έχοντες ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ και κατά 10% για 14.841 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ακίνητη περιουσία που η αξία της υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Για κάθε φορολογούμενο που έχει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, δηλαδή πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριος και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%-30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

via

Όλη η επικαιρότητα