Ηλεία

Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείο Πύργου: Αδειάζουν τα ψυγεία από αίμα

Ακούστε το άρθρο

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στη δημόσια έκκληση για αίμα, της Συντονίστριας Διευθύντριας του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείο Πύργου, Κωνσταντίνας Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου, μετά το θανατηφόρο τροχαίο του Σαββάτου, στην Ε.Ο Πύργου – Ολυμπίας.

«Ήταν σημαντική, σε μια ημέρα που τα αποθέματα ήταν λίγα. Αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και σε καθημερινή βάση», εξηγεί, επισημαίνοντας πως, το πρόβλημα είναι διαρκές, καθώς είναι πολλά και τα παθολογικά περιστατικά που έχουν ανάγκη από αίμα με αποτέλεσμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται σε διαρκή αγώνα εύρεσης μονάδων αίματος για να μην «χαθεί» άνθρωπος λόγω έλλειψης αίματος.

   Την ίδια στιγμή, λόγω καλοκαιριού και αύξηση του πληθυσμού, οι ανάγκες σε αίμα στο Νοσοκομείο Πύργου ολοένα και αυξάνονται, με τις μονάδες αίματος που συγκεντρώνονται από τους Συλλόγους Αιμοδοτών στις εξωτερικές αιμοληψίες – κάθε Κυριακή, και όχι μόνο – να μην αρκούν για να καλυφθούν τα περιστατικά. «Όταν κάθε εβδομάδα χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 70 και σε μια εξωτερική αιμοληψία συγκεντρώνουμε 5-10 μονάδες αίματος, όπως είναι κατανοητό, οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν», εξηγεί η κα Πανέτα.

«Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες στο Νοσοκομείο του Πύργου προσήλθαν 15 αιμορραγίες πεπτικού συστήματος, 36 αναιμίες – μυελοδυσπλαστικά νοσήματα, και έγιναν 10 μεταγγίσεις λόγω κακοήθειας. Δεν προσθέτω τα τακτικά χειρουργεία και τα μαιευτικά περιστατικά. Καταλαβαίνετε πόση ανάγκη έχουμε για αίμα, όταν ένας ασθενής με αναιμία μεταγγίζεται με 2 τουλάχιστον μονάδες», συμπληρώνει η κα Ζαχαριαδάκη, τονίζονταν την ανάγκη, κάθε υγιής πολίτης να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του και να απευθυνθεί στον Σταθμό Αιμοδοσίας, για να δώσει λίγο αίμα.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών στην έκκληση για αίμα, μετά το τροχαίο του Σαββάτου

Οι οργανωμένες αιμοληψίες

«Ανάσα» στις αυξημένες ανάγκες σε αίμα εν μέσω θέρους, έδωσαν οι 27 μονάδες που προσέφεραν οι κάτοικοι του Καράτουλα, στην 30η  αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτδών Καράτουλα «Ο Άγιος Δημήτριος», που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. «Το θαυμάσιο αυτό έργο επιτελείται εδώ από τους ενορίτες μας –  με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ Γερμανού – που κάθε φορά στέλνουν το μήνυμα της προσφοράς, της αγάπης, της αλληλεγγύης και στήριξης για το συνάνθρωπο. Τα συναισθήματα που τρέφουν οι ενορίτες μας, τα εκδηλώνουν προσφέροντας αγάπη και αίμα», σχολίασε ο εφημέριος Καράτουλα και πρόεδρος του Συλλόγου, πατ. Αθανάσιος Στεργιόπουλος, ευχαριστώντας όλους για τη συμμετοχή και συμβολή τους στην 30η εθελοντική αιμοδοσία. Μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» εξέφρασ παράλληλα την ευχή, η πράξη και δράση του συλλόγου, να ευαισθητοποιήσει κι άλλους ιδιώτες και συλλόγους, να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

Από την εθελοντική αιμοδοσία, στο Καράτουλα, την Κυριακή 21 Ιουλίου

Αιμοδότες αναπλήρωσης – SMS – ΣΕΤΤΗΛ

Εκτός από την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν οι εθελοντές των Συλλόγων Αιμοδοτών, οι στρατιώτες της ΣΕΤΤΗΛ είναι εκείνοι που πολλές φορές βγάζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το αδιέξοδο. «Γιατροί και νοσηλευτές βιώνουμε τεράστιο άγχος για να βρούμε αίμα λόγω των μεγάλων αναγκών», σημειώνει η κα Ζαχαριαδάκη, εξηγώντας πως, πολύ συχνά ο Σταθμός ζητά ενίσχυση και από τα νοσοκομεία γειτονικών νομών. «Μας βοηθούν, αλλά δεν γίνεται να καλύπτουν πάντα τις ανάγκες του τόπου μας», καταλήγει. Κι εδώ, έρχεται η «ευθύνη» των «αιμοδοτών αναπλήρωσης», δηλαδή των συγγενών των ασθενών που μεταγγίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όσων υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. «Εδώ υπάρχει ένα οξύμωρο θέμα. Από τη  μια οι συγγενείς ζητούν αίμα για να μεταγγιστεί ο ασθενής τους – και πρέπει να γίνει για την υγεία του – αλλά, αφήνουν σε κάποιον άλλο να φροντίσει για την υγεία του δικούς τους ανθρώπου, αν και μπορούν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους, είτε οι ίδιοι, είτε να ενεργοποιήσουν κάποιο άλλο συγγενικό η φιλικό τους πρόσωπο, για να βοηθήσουν τον συγγενή τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά η γιατρός.

Τέλος, τον τελευταίο καιρό – και σε κάθε περίοδο μεγάλης ανάγκης – ο Σταθμός Αιμοδοσίας καλεί τους αιμοδότες που έχουν αιμοδοτήσει προ 3-4 μηνών με μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα. Και, η ανταπόκριση είναι πολλές φορές συγκινητική, αφού οι εθελοντές, είναι οι άνθρωποι που έχουν κατανοήσει την αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος και μπορεί, οι ίδιοι οι κάποιος συγγενής τους, να μην έχει χρειαστεί ποτέ αίμα. Κι όμως, πάντα είναι «παρόντες» για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και το ιατρικό και το προσωπικό του Σταθμού τους ευχαριστούν θερμά, όπως και όλους τους εθελοντές και συλλόγους που στηρίζουν το έργο του Σταθμού Αιμοδοσίας.

Όχι μόνο στην ανάγκη

Η έλλειψη αίματος και η ανταπόκριση των εθελοντών στη δημόσια έκκληση της κας Πανέτα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (σ.σ φέσιμπουκ) μετά το τροχαίο του Σαββάτου, αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση του κόσμου, η οποία όμως, ενεργοποιείται μόνο σε εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη. «Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές στο Μάτι το 2018, θα είχαν πεθάνει και πολλοί συνάνθρωποί μας λόγω έλλειψης αίματος. Δηλαδή, σ’ εμάς, σε διάστημα τριών ημερών αιμοδότησαν εθελοντικά 145 άτομα. Αλλά, γιατί να πρέπει να έχουμε ένα τόσο τραγικό περιστατικό για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να μην έρχονται συστηματικά, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας;», αναρωτιέται η κα Πανέτα.

Η πρωτοβουλία ΕΚΕΑ και η τοπική συνεργασία

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης και επεξεργασίας των αιμάτων από τους Σταθμούς όλης της χώρας στην έδρα του, και αποστολής τους ανάλογα με τις ανάγκες. «Μέχρι να γίνει αυτό, υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στην οποία θα εξακολουθούμε να διαχειριζόμαστε τα περιστατικά μόνοι μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των Σταθμών Αιμοδοσίας Πύργου και Αμαλιάδας, με το δεδομένο ότι το Νοσοκομείο του Πύργου είναι Εφημεριακό Κέντρο και η πλειοψηφία των περιστατικών μεταγγίζονται στον Πύργο. Υπάρχει συνεργασία και γίνεται αποστολή κάποιων μονάδων, αλλά μετά από μεγάλη πίεση», λέει η κα Πανέτα, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας κ.Διαμαντόπουλος, «χωρίς να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά λειτουργώντας με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών της Ηλείας», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε όμως κι ένα μικρό παράπονο, προς όλους εκείνους που «αναρωτιούνται» τι γίνονται τα αίματα στον Πύργο. «Τους προκαλώ, όσοι έχουν απορίες, να έρθουν μια ημέρα και να δουν από κοντά το έργο και τον αγώνα όλου του προσωπικού. Ας έρθουν να  πάρουν τις απαντήσεις τους», κατέληξε η κα Πανέτα.

Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, μεταξύ 9:00-13:00 και τα απογεύματα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2621082339.

Όλη η επικαιρότητα