«ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ – Μεταπλάσεις» στην Κέρκυρα

a3.jpg

Στην Κέρκυρα θα παρουσιάσει αυτό το Σάββατο ( 26 Απριλίου 2014) στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Ιονίου Βουλής,  το τελευταίο του βιβλίο  – Δοκίμιο «ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ – Μεταπλάσεις», ο Ηλίας Ανδριόπουλος.

 

Ο συνθέτης είναι καλεσμένος στην πόλη από τον Δήμο Κέρκυρας, ενώ την παρουσίαση διοργανώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας.  Θα μιλήσουν για το βιβλίο του Ανδριόπουλου, ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου  Θεόδωρος Παππάς, και ο  καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Πέτρος Γάλλιας, ο οποίος  και θα διαβάσει επιλεγμένα αποσπάσματα.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης , η Μικτή Χορωδία «Ι.Καποδίστριας», θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη και θα προβληθούν αποσπάσματα από τις συναυλίες του στην Αρχαία Ολυμπία (2008) , στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (1994) και  στην Επίδαυρο (2013).

Το «ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ – Μεταπλάσεις», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αργοναύτες, το οποίο διακινείται από τα βιβλιοπωλεία του Ιανού, είναι το τρίτο βιβλίο του Ηλία  Ανδριόπουλου . ΄Εχουν προηγηθεί η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΗΧΩΝ, Κέδρος 2006 και οι ΑΝΤΙ-ΗΧΗΣΕΙΣ, Μαίστρος 2008.

 

Στο Δοκίμιο αυτό ο συνθέτης- συγγραφέας καταθέτει με στοχασμό και τόλμη, τις θεωρητικές του απόψεις πάνω σε ζητήματα τέχνης, αισθητικής, ελληνικότητας, πολιτισμού , τα οποία συνυπάρχουν, περιπλέκονται και διασταυρώνονται με εκείνα τα μεγάλα και καυτά θέματα που τυραννούν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας.  Εδώ είναι εμφανής η οδύνη αλλά και η οργή του για τα δεινά που βιώνει ο ελληνικός λαός.  Επίσης είναι αντιληπτή η αγωνία του για το προχώρημα και το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Το «ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ – Μεταπλάσεις», αποτελείται από τέσσερα αυτοτελή κεφάλαια.

  1. Το αίνιγμα μιας Γενιάς
  2. Σκέψεις για την Μουσική
  3. Ένα ταξίδι και μια επίσκεψη
  4. Μεταπλάσεις

 

 

Τα κείμενα του Ανδριόπουλου  τα συγκροτεί και τα κάνει ελκυστικά ο φροντισμένος και γνήσιος προσωπικός του λόγος.

 

Το βιβλίο αυτό,  με εισαγωγή-προανάκρουσμα του μουσικολόγου, μουσικοκριτικού Γιώργου Μονεμβασίτη, αποτελεί μία τίμια κατάθεση ενός καλλιτέχνη, που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ την ελευθερία της έκφρασής του έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.