Ηλεία

«Στο νεκροταφείο αντί για το νοσοκομείο» – Πάτρα και αξονικός αφήνουν την Ηλεία με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια

Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο «βασάνων» έχει μπει το ΕΚΑΒ της Ηλείας, καθώς η νέα βλάβη στον αξονικό τομογράφο του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου έχει επιβαρύνει εδώ και περίπου έναν μήνα το καθημερινό έργο των διασωστών. Οι διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα απασχολούν αρκετές ώρες ανά βάρδια το προσωπικό και τα οχήματα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος να μην εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά.

Ταυτόχρονα, τα δρομολόγια προς τα νοσοκομεία της Πάτρας παραμένουν ανοιχτή «πληγή» σε καθημερινή βάση, για να γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις στους ασθενείς σε ειδικότητες που δεν καλύπονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηλείας.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Χαρ/μπος Κουλέτος, αν έρθει η ώρα που δεν θα μπορεί ένα ασθενοφόρο να μεταβεί εγκαίρως σε επείγον περιστατικό, οι πολίτες θα επιρρίψουν την ευθύνη στο ΕΚΑΒ και όχι στα νοσοκομεία.

«Θα έρθει η ώρα που κάποιος συμπολίτης μας θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση και αντί να πάει στο νοσοκομείο, θα πάει στο νεκροταφείο. Αν τύχει έκτακτο συμβάν και δεν μπορούμε να πάμε, θα πουν ότι φταίμε εμείς και κανένας δεν θα αποδώσει το φταίξιμο στην ανεπάρκεια των νοσοκομείων», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κουλέτος και επισήμανε πως η ήδη δύσκολη κατάσταση επιδεινώθηκε με τη βλάβη στον αξονικό.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη διότι ο αξονικός έχει σαν αποτέλεσμα ένα ασθενοφόρο να πηγαίνει διαρκώς σε ιδιωτικό αξονικό. Μέχρι να γίνει η εξέταση, το ασθενοφόρο περιμένει εκεί. Ένα άλλο όχημα πηγαινοέρχεται συνεχώς στην Πάτρα διότι  από τα νοσοκομεία της Ηλείας δεν καλύπτονται διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Στην ουσία, ο νομός μένει με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια για τα επείγοντα περιστατικά. Καλούμε όλους τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρουν λύσεις. Η Ηλεία έχει ορεινά χωριά σε μεγάλες αποστάσεις», εξήγησε ο κ. Κουλέτος και υπενθύμισε τον πραγματικό ρόλο του ΕΚΑΒ.

«Αν τα ασθενοφόρα ασχολούνται συνέχεια με τις δυσλειτουργίες του νοσοκομείου και όχι με το έκτακτο, το επείγον περιστατικό, για το οποίο ιδρύθηκε το ΕΚΑΒ, τότε έχουμε πρόβλημα. Όταν το ένα ασθενοφόρο κάνει διακομιδές για αξονικούς και το άλλο για την Πάτρα, μένει ο νομός με ένα όχημα από το Ψάρι ως το Γιαννιτσοχώρι. Έχουμε αναγκαστεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή να στέλνουμε επιπλέον ασθενοφόρο από την Αχαΐα για να καλύπτεται η Ηλεία», ανέφερε ο κ. Κουλέτος.

Όλη η επικαιρότητα