Περιβάλλον

Το Ελληνικό του μέλλοντος

large_t_1061_43714768.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τη σφραγίδα του Νόρμαν Φόστερ, «Μότσαρτ» της αρχιτεκτονικής, θα έχει το μεγαλόπνοο σχέδιο της Lamda Development για το Ελληνικό.

To βίντεο που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα αποκαλύπτει μια νέα πόλη μέσα στην πόλη η οποία, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για όλη τη χώρα. Κι αυτό διότι τα σχέδια του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα για την αναμόρφωση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί το Ελληνικό σε τουριστικό πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών.

Κι όπως συνηθίζει ο Νόρμαν Φόστερ, σχεδίασε και για την Αθήνα το δικό της landmark, δηλαδή ένα τοπόσημο το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν που θα προσελκύει περί τους 1 εκατ. επισκέπτες.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης, τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να έρθει στην Ελλάδα και ο ίδιος ο Φόστερ με κλιμάκιο αρχιτεκτόνων από το γραφείο του «Foster And Partners» προκειμένου να επιθεωρήσει την περιοχή και να δώσει τις κατευθύνσεις του για το πρώτο κύμα ανάπλασης του Ελληνικού.

Στη μακέτα ξεδιπλώνεται με γλαφυρό τρόπο το όραμα του διάσημου αρχιτέκτονα καθώς πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα «παντρευτεί» η ψυχαγωγία, το πράσινο, η εντυπωσιακή παρουσία του υδάτινου στοιχείου, η πολυτελής κατοικία, το επιχειρηματικό κέντρο αλλά και τρία κτίρια που θα κλέβουν την παράσταση.

Στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα θα υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και άλλα κτίρια εμπορικής χρήσης τα οποία θα έχουν θέα σε όλο το πάρκο. Ξεχωρίζει, ωστόσο, το εντυπωσιακό water park (υδάτινο πάρκο) το οποίο περιλαμβάνει νεροτσουλήθρες, απίστευτες πισίνες, μικρότερα πάρκα και χώροι για την ψυχαγωγία των επισκεπτών και των κατοίκων της νέας πόλης. Παράλληλα, διακρίνεται το ενυδρείο που θα μετατρέψει την περιοχή σε…. Ντουμπάι καθώς θα γίνει στα πρότυπα του αντίστοιχου ενυδρείου στην αραβική πόλη. Ξεχωρίζει επίσης στο κέντρο ένας τεράστιος… νεροπαιδότοπος αλλά και διαδρομές για περίπατο μέσα σε μεγάλους χώρους πρασίνου.

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της πρότασης Φόστερ, πάντως, βρίσκονται αλλού. Θα υπάρχουν τρία μεγάλα ακίνητα, δύο ουρανοξύστες και ένα μικρότερο τριγωνικό πολυόροφο κτίριο το οποίο κατά τα φαινόμενα θα είναι πολυτελή διαμερίσματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και τα τρία κτίρια βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο της έκτασης όπου επίσης θα κατασκευαστούν διάφορα άλλα ακίνητα, κατοικίες, γραφειακοί χώροι, ζώνες εμπορίου και ψυχαγωγίας, πολυτελή ξενοδοχεία.

Κι όλα αυτά πάνω από μια τεράστια μαρίνα η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα γιοτ και θα διαθέτει πολυτελή καταστήματα, εστιατόρια και χώρους αναψυχής.

Αρχιτέκτονες που έχουν μελετήσει το έργο του Νόρμαν Φόστερ εκτιμούν ότι ο «μάγος» της αρχιτεκτονικής θα συνδυάσει στα τρία μεγάλα κτίρια του παράλιου μετώπου, όλα τα στοιχεία που τον έκαναν διάσημο. Για παράδειγμα οι ουρανοξύστες θα έχουν βασικά στοιχεία του διασημότερου έργου του, του κτιρίου «Γκέρκιν» στο Λονδίνο. Ενός καμπυλόσχημου πύργου 40 ορόφων που θεωρείται ένα από τα 7 θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στο έργο αυτό όπως και σε πολλά άλλα ξεχωρίζει η αρμονία των συνθέσεων από γυαλί κι ατσάλι και κύριο χαρακτηριστικό είναι το άπλετο φως που μπαίνει στα κτίρια του Φόστερ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν 10 μήνες ηλιοφάνεια και το απέραντο γαλάζιο του πανέμορφου Σαρωνικός που απλώνεται μπροστά από το Ελληνικό δίνουν τη δυνατότητα στον Φόστερ να φτιάξει το ελληνικό «Γκέρκιν». Στα κτίρια που θα κατασκευαστούν ξεχωρίζουν επίσης τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στον γυάλινο θόλο του γερμανικού κοινοβουλίου, του Ράιχσταγκ αλλά και του ουρανοξύστη στη Σανγκάη ή στον πύργο που στεγάζει τα κεντρικά της Commerzbank στην Φρανκφούρτη.

Ο Νόρμαν Φόστερ έχει διακριθεί για την προτίμησή του στα ψηλά κτίρια αφού πιστεύει ότι μπορούν να μετατραπούν σε κοινότητες, με απόλυτη αυτονομία και παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

Τα κτίρια στην παραλία του Ελληνικού θα είναι μικτής χρήσης, θα περιλαμβάνουν δηλαδή γραφειακούς χώρους, καταστήματα αλλά και πολυτελή διαμερίσματα με μοναδική θέα. Θα ξεχωρίζει αριστερά της μαρίνας ο ουρανοξύστης Marina Residential Tower όπου θα υπάρχουν σύγχρονες κατοικίες αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη νέα πόλη των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων με τις περισσότερες από 5.000 κατοικίες, ξεχωριστή θέση θα έχει και το ένα εκ των τεσσάρων 5άστερων ξενοδοχείων που σχεδιάζονται. Θα πρόκειται για το casino resort που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, πάνω από την αναβαθμισμένη μαρίνα. Εκεί προβλέπεται να υπάρχει και συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο αλλά και διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Το σχέδιο προβλέπει και την ανάπτυξη μεγάλου εμπορικού κέντρου το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα νότια προάστια, καθώς κι ενός ωκεανογραφικού κέντρου. Φιλοδοξία της κοινοπραξίας είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων οι οποίες θα εγκατασταθούν στο επιχειρηματικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στην έκταση.

Στο πρώην αεροδρόμιο προβλέπεται η κατασκευή το μεγαλύτερου ανοικτού πάρκου της Ευρώπης που θα έχει επιφάνεια 2 εκατ. τ.μ. και θα είναι τουλάχιστον όσο 15 Εθνικοί Κήποι μαζί. Για την κατασκευή του θα απαιτούν περισσότερα από 100.000 δέντρα και 2 εκατ. θαμνώδη φυτά ενώ θα υπάρχουν 150 παιδικές χαρές και 47 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ κ.λπ. θα αναπτυχθούν σταδιακά ενώ θα υπάρχουν υποδομές για εκπαίδευση και έρευνα.

Τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής αναμένεται να διαρκέσουν για 15 χρόνια και θα γίνουν σταδιακά. Όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία που έχει καταθέσει τη μοναδική πρόταση, θα αφαιρεθούν 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου, θα δημιουργηθεί μια νέα παραλιακή πόλη, θα υπάρχει ένα χιλιόμετρο ανοικτής παραλίας ενώ θα ανακαινιστούν δεκάδες κτίρια.

 

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα