Κόσμος

Το Facebook μπλόκαρε τον Νετανιάχου για ρητορική μίσους

Ακούστε το άρθρο

Έγραψε ότι «οι Ισραηλινοί Άραβες θέλουν να μας εξοντώσουν όλους, γυναίκες, παιδιά και άνδρες» – Ο Νετανιάχου είπε ότι το μήνυμα έγραψε ένας από τους εργαζόμενους στο επιτελείο του

Δραματική όξυνση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι οποίες βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις προεκλογικές δεσμέυσεις και τα αιτήματα των εθνικιστικών ομάδων. Ο Ισραηλινός ηγέτης τόνισε, συγκεκριμένα, ότι εάν αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, τότε θα καταλάβει την κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη, στρατηγικής σημασίας περιοχή στη Δυτική Όχθη, και τη Βόρεια Νκερή Θάλασσα.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Ολες οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι Παλαιστίνιοι με το Ισραήλ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή θα παύσουν να ισχύουν, εάν η ισραηλινή πλευρά προχωρήσει σε κινήσεις προσάρτησης.

Μετά τις «φωτιές» που άναψε ο Νετανιάχου, τώρα μια νέα είδηση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μυστήρια μέχρι βόμβα, βλέπει το φως. «Οι Ισραηλινοί Άραβες θέλουν να μας εξοντώσουν όλους, γυναίκες, παιδιά και άνδρες», ήταν – σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης – το ρατσιστικό μήνυμα που εμφανίστηκε στην επίσημη σελίδα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά που στη συνέχεια σβήστηκε.

To Facebook απενεργοποίησε, μάλιστα, την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο από τη σελίδα του Νετανιάχου, με το αιτιολογικό ότι παραβιάστηκε η πολιτική της εταιρείας.

«Διαπιστώσαμε παραβίαση της πολιτικής μας όσον αφορά τη ρητορική μίσους» διεμήνυσε το Facebook στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι η λειτουργία της υπηρεσίας του chatbox απενεργοποιήθηκε για 24 ώρες. «Σε περίπτωση περαιτέρω παράβασης, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Εργαζόμενός μου έγραψε το μήνυμα

Σε δήλωση προχώρησε ο Νετανιάχου. Τόνισε ότι το μήνυμα δεν έχει καμία σχέση μαζί του και ότι το έγραψε ένας από τους εργαζόμενους στο προεκλογικό επιτελείο του. «Σκεφτείτε το λογικά: πιστεύετε ότι θα έγραφα ένα τέτοιο πράγμα; Έχω φίλους στις αραβικές χώρες και σέβομαι τους ανθρώπους, είτε είναι Εβραίοι, Άραβες, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι θα προσαρτήσει τη Βόρεια Νεκρά Θάλασσα και τη στρατηγικής σημασίας Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί το 30% της Δυτικής Οχθης. Στην περιοχή, που ελέγχει τα σύνορα των Παλαιστινίων με την Ιορδανία, ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 Εβραίοι έποικοι.

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Ιορδανίας, μιας από τις δύο μόνο αραβικές χώρες (η άλλη είναι η Αίγυπτος) που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το κράτος του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η πολιτική «οικοδόμησης και επέκτασης οικισμών εποίκων (από το Ισραήλ) είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου» και επανέλαβε ότι η Ενωση «δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή συνόρων» στην περιοχή.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα