Επιστήμη

Το Facebook εγκαταλείπει το σχέδιo για αερομεταφερόμενο ίντερνετ

Ακούστε το άρθρο

Το Facebook δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του να δημιουργήσει μεγάλα drones που θα παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το λεγόμενο «Πρόγραμμα Aquila», που είχε ξεκινήσει το 2014, εγκαταλείπεται, καθώς δεν πέτυχε τα αναμενόμενα. Το Facebook έκανε γνωστό ότι, αντί γι’ αυτό, θα συνεργασθεί με εταιρείες όπως η Airbus, προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του να συνδέσει περισσότερους ανθρώπους στο Ίντερνετ.

Μετά από αυτή την απόφαση, θα κλείσει και η μονάδα στη Βρετανία που είχε δημιουργηθεί για να παραχθούν τα drones, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian. Τα drones αυτά είχαν το άνοιγμα των φτερών ενός αεροπλάνου Boeing 737, ζύγιζαν όσο ένα αυτοκίνητο και πετούσαν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από ένα αεροπλάνο, αναμεταδίδοντας το σήμα του διαδικτύου με τη βοήθεια δεσμών λέιζερ. Κινούνταν με ηλιακή ενέργεια τη μέρα και με μπαταρίες τη νύχτα, ενώ στις δοκιμές κατάφεραν να μείνουν στον αέρα έως 90 λεπτά.

Όμως οι προσπάθειες του Facebook υστερούσαν πολύ σε σχέση με το ανάλογο «Πρόγραμμα Loon» της Google, που βασίζεται όχι σε drones, αλλά σε μεγάλα μπαλόνια, τα οποία στις δοκιμαστικές πτήσεις τους έχουν καταφέρει να μείνουν στον αέρα για σχεδόν 190 συνεχόμενες μέρες.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα