Το «φάντασμα» του δρόμου Πάτρα-Πύργος

Πάμπολλα άρθρα έχουν γραφεί εδώ και δεκαετίες στον τοπικό Τύπο για την αναγκαιότητα κατασκευής του δρόμου ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ. Αποτέλεσμα μηδέν.

 

Πάμπολλες διαμαρτυρίες έχουν λάβει χώραν σε συγκεντρώσεις και πάμπολλα ψηφίσματα εξεδόθησαν. Αποτέλεσμα μηδέν.

Κάποιοι βουλευτές, αποκομμένοι από ενιαίο και αρραγές μέτωπο, σε ολοσέλιδες στον Τύπο δηλώσεις, με πολιτικάντικες φιγούρες, ότι τάχα με προσωπικές παραστάσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και σε γνωστά κυκλώματα μανδαρίνων της πολιτικής, που ενδιαιτούν στο Αθηνο-κεντρικό κράτος εξασφάλισαν διαβεβαιώσεις, για άμεση υλοποίηση του έργου. Τα χρόνια όμως περνούσαν, και το αποτέλεσμα ήταν πάλι μηδέν.

Από πρωθυπουργικά και υπουργικά χείλη πήραμε κατά καιρούς αφειδείς και κατηγορηματικές υποσχέσεις, για άμεση δήθεν υλοποίηση του χρόνιου και δίκαιου αιτήματος, χωρίς, δυστυχώς, ίχνος αντικρίσματος, αλλά πλήρεις υποτίμησης της νοημοσύνης των Ηλείων.

Επειδή, όμως, τόσον ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική επίσκεψή του στην πόλη μας, όσο και ο υπουργός υποδομών κ. Καραμανλής από την Πάτρα διαβεβαίωσαν, ότι βλέπουν θετικά το αίτημά μας, αλλά, μολονότι πέρασαν δύο μήνες τηρούν ανησυχητική σιγή με τον κ. Καραμανλή, μάλιστα, να κάνει λόγο, για εξυπαρχής σχεδιασμό του έργου, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και της απένταξής του από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ήταν φυσικό επόμενο να ερεθίσουν, να ανησυχήσουν και να κινητοποιήσουν συνειδήσεις εν εγρηγόρσει, όσων τοπικών αρχόντων τις διαθέτουν και να επισπεύσουν ως Προμηθείς  και όχι Επιμηθείς, να προλάβουν τετελεσμένες καταστροφικές, για τον τόπο, αποφάσεις.

Μια τέτοια πρωτοβουλία κινητοποίησης όλων των φορέων ανέλαβε ο άρτι λαοπρόβλητος Δήμαρχος της πρωτευούσης του νομού, καλώντας τους να συμμετάσχουν στη Συνέλευση και να ενώσουν τη φωνή τους με εκείνη των πολιτών και να υπερψηφίσουν το από κοινού συνταχθέν ψήφισμα. Ήταν μια κίνηση δημοκρατικά οργανωμένη, με άρρηκτη ενότητα και άκρως επιτυχημένη.

Κάποιοι, δυστυχώς, απέφυγαν να παραστούν, θεωρώντας την πρωτοβουλία του Δημάρχου της πρωτευούσης του νομού, ως θεσμική υπερβολή, προκειμένου να μην τρωθεί η πολιτική αξιοπρέπειά τους (;).

Αλλ’ εγώ, ο έχων έστω μετρία αντίληψη των δημοσίων πραγμάτων δυσκολεύομαι, κάνοντας χρήση του κοινού νου, να καταλάβω που και πως τιτρώσκεται η υψηλή πολιτική αξιοπρέπειά τους, με τη διακεκριμένη παρουσία τους σε Συνέλευση φορέων και πολιτών, για την αντιμετώπιση του κεφαλαιώδους και καθοριστικού αυτού ζητήματος για το μέλλον των πολιτών.

Εξεναντίας πιστεύω ότι με τις έμπειρες και εμπνευσμένες προτάσεις τους, θ’ αποσπάσουν τα χειροκροτήματα και την ευαρέσκειαν των πολιτών.

Οι μικροψυχίες, οι οίηση και το αχαλίνωτο «Εγώ» δεν προσιδιάζουν  σε δημόσιους άνδρες και πρωτίστως δεν συμβάλλουν στην ευόδωση των λαϊκών αγώνων, για τόσο δίκαια και καθοριστικά, για το μέλλον των πολιτών αιτήματα.

Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο ισχυρό είναι το «Εγώ» έναντι του «Εμείς». Στην πράξη όμως, μερικοί δεν καταλαβαίνουμε τίποτα…

 

Γράφει ο Τάκης Αντωνακόπουλος