Εκπαίδευση Ηλεία

Το «Φωτόδεντρο» των εκπαιδευτικών – Ημερίδα του ΙΤΥΕ στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες του «Φωτόδεντρου» του ψηφιακού εργαλείου από το οποίο μπορούν να αντλήσουν χρήσιμο και – κυρίως -αξιόπιστο εκπαιδευτικό υλικό για τις δράσεις που υλοποιούν στα σχολεία τους, διαπίστωσαν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας, που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» στον Πύργο.

Η ημερίδα – που εντάχθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Συμμετέχω» του Έργου «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ» – πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας, μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπ. Περιφερειών Πύργου, και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά) από όλη την Ηλεία.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Συνεργάτιδα του ΙΤΥΕ Διόφαντος, Πρέσβειρα της δράσης «Συμμετέχω», Βιολόγος Αγγελική Γαριού, η οποία παρουσίασε το «Φωτόδεντρο», το ψηφιακό αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού, από το οποίο οι εκπαιδευτικοί και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης, αφενός μπορούν να αντλήσουν χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό αλλά και να «ανεβάσουν» και οι ίδιο υλικό που θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στους συναδέλφους τους. Στο πλαίσιο αυτό, στο «Φωτόδεντρο» υπάρχουν ήδη αναρτημένες καλές εκπαιδευτικές πρακτικές (σ.σ πολλές από τις οποίες προέρχονται από σχολεία της Ηλείας) που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην τάξη και είναι καλό να «μοιραστούν» στην εκπαιδευτική κοινότητα και  να εφαρμοστούν, κατά περίπτωση. Αξίζει δε να σημειωθεί – όπως εξήγησε στην εφημ. «Πατρίς» η κα Γαριού – ότι αυτές οι πρακτικές μπαίνουν σε «διαγωνιστική» διαδικασία και οι καλύτερες από αυτές, θα βραβευτούν.

Όσον αφορά την ποιότητα του  υλικού που «ανεβαίνει» αυτό, εναπόκειται  στην ευαισθησία και αξιοπιστία των εκπαιδευτικών – χρηστών της πλατφόρμας, αφού κάθε ένας που «ανεβάζει» υλικό, πρέπει να συνδεθεί  από το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Δίκτυο. Τέλος, η κα Γαριού, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το διαδίκτυο «παίρνει τη θέση» του βιβλίου, διαβεβαίωσε πως δεν ισχύει αυτό, ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι, πια, ζούμε στην ψηφιακή εποχή και πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτή, είναι καλό να μη «μένουν πίσω» και να τους δίνεται η δυνατότητα γνώσης και χρήσης και των δυο πηγών.

Όλη η επικαιρότητα