Περίεργα

Το ice bucket challenge σε άλλο επίπεδο! (Βίντεο)

to_ice_bucket_challenge_se_allo_epipedo.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ice bucket challenge στην αρχή να είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, δεν άργησε όμως να γίνει μόδα, όπως, άλλωστε καθετί νέο που εμφανίζεται απρόσμενα. Τώρα, όμως η πρόκληση έχει αλλάξει μορφή και επίπεδο επικινδυνότητας.

Η νέα μόδα λοιπόν δεν περιλαμβάνει έναν κουβά γεμάτο παγωμένο νερό αλλά περιλαμβάνει υγρό άζωτο.

Το  ice bucket challenge είναι δελεαστικό όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αφού με την ευκαιρία απολαμβάνουμε μια στιγμή δροσιά, όταν όμως η θερμοκρασία έχει πέσει λίγο κάτω από το μηδέν η ιδέα φαίνεται μάλλον αποκρουστική.

Όπως, για παράδειγμα όταν ζεις στη Ρωσία με τις πολικές θερμοκρασίες, όπου το να ρίξεις έναν παγωμένο κουβά με νερό στο κεφάλι σου είναι ακριβώς το ίδιο με το να κάνεις μια βόλτα έξω από το σπίτι σου, μια βροχερή ή χιονισμένη μέρα.

Γι’ αυτό είναι άξιο απορίας πως ένας Ρώσος επιστήμονας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για το ice bucket challenge υγρό άζωτο, που είχε θερμοκρασία μείον 195 Κελσίου.

Το εντυπωσιακό βίντεο δείχνει τον 34χρονο, Anton Konovalov, ο οποίος εργάζεται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αζώτου στη πόλη  Kryansk, να αδειάζει στο κεφάλι του το παγωμένο κυριολεκτικά υγρό. Για να δείξει πόσο παγωμένο ήταν το υγρό, βούτηξε σε αυτό μερικά φύλλα από ένα δέντρο, τα οποία πάγωσαν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Όταν, λοιπόν, χύνει το άζωτο πάνω του αντί να παγώσει αμέσως ο ίδιος κουνάει το κεφάλι του δείχνοντας πως δεν έπαθε τίποτα. Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει: ” Εναποθέτω την τύχη μου στους νόμους της φυσικής, της βιολογίας και των μαθηματικών και ελπίζω πως τίποτα δεν θα πάει στραβά.”

Για να βεβαιωθούν πως δεν συνέβη τίποτα το ανησυχητικό, αφού ο ίδιος περιλούστηκε με το παγωμένο υγρό, ο φίλος του που καταγράφει το πείραμα, τον ακουμπάει για να διαβεβαιωθεί ότι δεν έχει παγώσει το σώμα του.

Σύμφωνα, με τους δύο επιστήμονες το υγρό άζωτο μπορεί να μην καταψύχει την ανθρώπινη σάρκα αφού έρθει σε επαφή μαζί του χάρη στην αντίδραση Leidenfrost, που μέσω τις οποίας ένα υγρό που έρχεται σε επαφή με ένα σώμα πολύ θερμότερο του, δημιουργεί ένα στρώμα ατμού που εμποδίζει την άμεση επαφή και ψύξη.

Συγκεκριμένα, επειδή το υγρό άζωτο ήταν παγωμένο, όταν ήρθε σε επαφή με το θερμό σώμα του Anton η διαφορά θερμοκρασίας δημιούργησε το φαινόμενο Leidenfrost, όπου το υγρό απλά δημιούργησε έντονους υδρατμούς όταν ήρθε σε επαφή με το ζεστό σώμα.

Πηγή: DailyMail

Όλη η επικαιρότητα