Το καλύτερο Πάσχα

Δεν είχε που να πάει το Πάσχα, τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της χώρας είχαν καταληφθεί από αλλοδαπούς, ήταν και το οικονομικό στη μέση, η μεγάλη κυκλοφορία στους δρόμους και τέλος πάντων, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι, να προσευχηθεί και να γιορτάσει το Πάσχα, παραδοσιακά όπως παλιά, με την οικογένεια και τους γείτονές του.

Μάλιστα πήγε και στην εκκλησία, όπου αισθάνθηκε πως πλησίασε κάπως στα διαδραματιζόμενα την Μ. Εβδομάδα, με αποκορύφωμα ασφαλώς την Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου και στην συνέχεια συμμετείχε ενεργά στα αυτοσχέδιο και πρόχειρο πανηγύρι που έστησε με τους γείτονες και φίλους του στην μικρή πλατεία της γειτονιάς.

Ήταν μάλιστα τυχερός κατά τον εκκλησιασμό, γιατί επέλεξε το απομακρυσμένο εξωκλήσι, που φέτος λειτούργησε, όπου απαγορεύτηκε η ρίψη κροτίδων, φωτοβολίδων και βομβών μολότοφ και έτσι μπόρεσε να αυτοσυγκεντρωθεί και να προσευχηθεί ασφαλώς, ώστε πραγματικά αισθάνθηκε το μεγαλείο και της αγαλλίαση του Πάσχα των παιδικών του χρόνων.

Χωρίς τους κινδύνους των εθνικών οδών, τα μποτιλιαρίσματα, τους εκνευρισμούς, τις ουρές και τις βλαστήμιες από τους εξυπνάκηδες των δρόμων, στην ησυχία της γειτονιάς του σπιτιού και της οικογένειας, πιστεύει, τώρα που το σκέπτεται, ότι ήταν το καλύτερο Πάσχα, μετά τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, ήταν κάτι που φαίνεται ότι το είχε ανάγκη ο ίδιος και η οικογένειά του και το ευχαριστήθηκαν στον υπέρτατο βαθμό.

Βέβαια υπήρχαν και τα αρνητικά, όπως η απουσία ενημέρωσης από τα κανάλια της TV, ιδιωτικά και κρατικά και ακόμη και η απουσία ψυχαγωγίας, παρά την πρόσφατη αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, κατά την προσφιλή έκφραση του αρμόδιου υπουργού, αλλά όλα ξεπεράστηκαν και φυσικά έκλεισε την τηλεόραση, όταν διαπίστωσε πως πέρα από τα ψυχαγωγικά, ακόμη και τα ειδησεογραφικά ήταν αναμετάδοση σε επανάληψη.

Σαν να μην συνέβαινε τίποτα στον κόσμο, στην χώρα και στην πόλη, σαν να σταμάτησε η ζωή και η δράση, σαν να έφυγαν όλοι για άλλον πλανήτη ή να αναλήφτηκαν πρόωρα στο σύμπαν, έβαλαν την κασέτα στο μηχάνημα και έπαιζε συνέχεια ειδήσεις των προηγούμενων ημερών και ψυχαγωγικά των προηγούμενων χρόνων, προφανώς συνειδητά και προμελετημένα, για να αποχαυνώσουν τον κόσμο και να τον στείλουν στο παρελθόν.

Αδυνατούν όλοι οι διαχειριστές, όλων των εξουσιών, να δείξουν δρόμους για το μέλλον και επιστρέφουν στο παρελθόν, ανέξοδα και άκοπα, περιμένοντας μάλιστα και επιβράβευση, αλλά αρχίζει αυτή τους η τακτική να πέφτει στο κενό, αρχίζει ο κόσμος να χαράσσει δικές του πορείες, να μην ακολουθεί τον συρμό, αρχίζει να προσέχει τον εαυτό του, να περιορίζεται στα γνώριμα και σοβαρά της οικογένειας και της γειτονιάς του, κάπως έτσι όπως επέλεξε ο φίλος μας, να γιορτάσει το φετινό, το καλύτερο Πάσχα της ζωής του.