Αρθρογραφία

Το Μπαρόκ

mihail_aggelos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η ανατολή του 17ου αιώνα συμπίπτει με την ανάδυση ενός καινούργιου καλλιτεχνικού ρεύματος που διαδέχεται το Μανιερισμό. Το νέο αυτό ρεύμα θα επεκταθεί σε διάφορα πεδία δημιουργικότητας (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνία) και ονομάζεται Μπαρόκ.

Η λέξη Μπαρόκ προέρχεται από την πορτογαλική λέξη Βarroco που σημαίνει, το μαργαριτάρι με ακαθόριστο σχήμα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε αρνητικά, για να χαρακτηρίσει τους καλλιτέχνες που στην αρχιτεκτονική δεν χρησιμοποιούσαν τις φόρμες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στην αρχαιότητα, στην Ελλάδα και στη Ρώμη. 

Για το νέο αυτό πνευματικό κίνημα ο άνθρωπος θεωρείται μέρος ενός συνόλου και όχι ως μονάδα και επιδιώκει την εξύψωσή του μέσα από το συναίσθημα και τα πάθη του. Χρησιμοποιεί την έντονη κίνηση και την εύκολα ερμηνευμένη ένταση για να δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση, δραματικότητα, μνημειακότητα.

Η ευρεία απήχηση που το Μπαρόκ γνωρίζει ως δημιουργική τάση, οφείλεται στην υποστήριξη που του παρείχαν οι φορείς της ρωμαιοκαθολικής θρησκείας. Ο καθολικισμός βρήκε στο Μπαρόκ ένα μέσο κατάλληλο για να εκφράσει τα ιδεολογικά του μηνύματα με τρόπο άμεσο και γεμάτο συναισθηματική ένταση.

Το έτος 1545, στη Σύνοδο της πόλης Τριδέντο, διατυπώνεται η άποψη ότι είναι απαραίτητο τα πονήματα των τεχνών όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, να είναι κατανοητά όχι μόνο από τους ανθρώπους που ήταν μορφωμένοι αλλά και από αυτούς που δεν ήταν. Υπάρχει η  άποψη που θέλει την προτροπή αυτή των εκκλησιαστικών αρχών να αποτελεί την έμπνευση για τη γέννηση του ρεύματος.

Βέβαια η θεμελίωσή του ουσιαστικά γίνεται μια γενιά αργότερα. Σταδιακά επικράτησε σε όλες τις χώρες που ακολουθούσαν το καθολικό δόγμα.

Καλογερόπουλος Κ. Χαράλαμπος

    Ιστορικός – Αρχαιολόγος

x-kalogeropoulos@hotmail.com

Όλη η επικαιρότητα