Αγροτικά

Το μπλόκο του Κάμπου: Οι Εμπορικοί Σύλλογοι έκαναν την Πέμπτη… Κυριακή

kampos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάμπος κατέβασε χθες ρολά και βρέθηκε στο μπλόκο του Κουρτεσίου  για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των αγροτών και να ενώσει την φωνή του με αυτή των βιοπαλαιστών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο».

Τα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει και στον Κάμπο η χθεσινή Πέμπτη θύμιζε…Κυριακή. Δεκάδες έμποροι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Εμπορικών Συλλόγων και κατέβηκαν για συμπαράσταση στο Κουρτέσι.

Το μπλόκο του Κουρτεσίου είχε όγκο και παλμό, πρωτόγνωρο για τα αγροτικά χρονικά της περιοχής. Οι αγρότες μονοδρόμησαν την Ε.Ο Πύργου Πατρών από τις 11.30 μέχρι και τις 3 το μεσημέρι και η κυκλοφορία γινόταν εναλλάξ από και προς Πύργο. Οι αγρότες και σήμερα μοίραζαν στους οδηγούς μαρούλια και τους ζητούσαν συγνώμη για την ταλαιπωρία.

Το Υπόμνημα των αγροτών

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ανδρέας Σπατιώτης διάβασε προς τους συγκεντρωμένους αγρότες και τους συμπαραστάτες τους, το υπόμνημα το οποίο του Πανελλήνιου Συντονιστικού το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Το υπόμνημα θέτει προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται:να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του , να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό, ζητείται: να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ, να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει:

μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ»

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Ικανοποίηση των Εμπορικών Συλλόγων

Τα καταστήματα του Κάμπου τουλάχιστον μέχρι και τη 1 το μεσημέρι ήταν στην πλειονότητά τους κλειστά. Στα Λεχαινά μόνο δύο καφετέριες ήταν ανοικτές (αλλά με τα φώτα κλειστά), στο Βαρθολομιό βρήκαμε μια ανοικτή, όπως και στη Βάρδα. Όλες οι άλλες κλειστές, όπως και τα αρτοποιεία. Κλειστά και τα σούπερ μάρκετ με εξαίρεση μια αλυσίδα που είχε τα καταστήματά της σε Βαρθολομιό και Γαστούνη ανοικτά. Κλειστά και τα βενζινάδικα, τα οποία άνοιξαν μετά τη μία το μεσημέρι.

Οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων του Κάμπου ικανοποιημένοι από την συμμετοχή των εμπόρων στην απεργία, βρέθηκαν από νωρίς το πρωΐ στο μπλόκο του Κουρτεσίου, στηρίζοντας το δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος παρά τη βροχή κατάφερε με τους συνεργάτες του και έστησαν και πάλι την ψησταριά ψήνοντας σουβλάκια και λουκάνικα. «Είμαστε και πάλι ως Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας στο πλευρό των αγροτών γιατί ο αγώνας τους μας αφορά όλους», δήλωσε ο κ. Τσίρος.

«Είμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Χαράλαμπος Παλλαδινός.

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τους αγρότες, γιατί είναι το τελευταίο οχυρό». δήλωσε ο κ. Νίκος Τσάκωνας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τραγανού.

Παρούσα και η δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Μάλλιαρης Διονύσιος και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μίγκος Ανδρέας και Λάμπης Δημόπουλος, ήταν μεταξύ εκείνων που έμπρακτα στηρίζουν τον αγροτικό αγώνα. «Είμαστε εδώ μαζί με τους αγρότες και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Η κηδεία του αγρότη

Ένα μακάβριο θέαμα έστησαν στο μπλόκο του Κουρτεσίου οι αγρότες για να καταδείξουν τι θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Ένας 23χρονος  αγρότης, ο Χαρώνης Δημήτριος από το Κουρτέσι, μπήκε και ξάπλωσε σε ένα φέρετρο που είχε φέρει για την περίσταση γραφείο Τελετών. Οι συνάδελφοί του, τον «στόλισαν» με…μαρούλια και η τελετή κηδείας άρχισε. Οι αγρότες κάνουν ένα κύκλο με το φέρετρο στους ώμους και στη συνέχεια εναποθέτουν το φέρετρο πάλι στην άσφαλτο, όπου ο «νεκρός»…ανασταίνεται.

«Με την κίνηση αυτή θέλαμε να δείξουμε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά θα μας πεθάνει. Αλλά με τους δίκαιους αγώνες μας θα κερδίσουμε και θα αναστηθούμε. Είμαι νέος αγρότης από το Κουρτέσι, αλλά αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα αλλάξω επάγγελμα», δήλωσε ο Χαρώνης Δημήτριος.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα