Αχαϊα Ηλεία

Το «πάγωμα» της Αμβρακίας δείχνει το δρόμο καθυστερήσεων στην Πατρών-Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Οι προσφυγές εργολάβων και οι προθέσεις του Κ. Καραμανλή

Σε σημαντικές δικαστικές περιπέτειες έχει μπλέξει ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακίας με τους εργολάβους μάλιστα που έχουν προσφύγει να έχουν πρόσφατα μια πρώτη δικαίωση παγώνοντας τον νέο διαγωνισμό που θέλει να προκηρύξει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Μάλιστα παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούν ότι ο τρόπος που εξελίσσεται η υπόθεση της Αμβρακίας Οδού έχει μεγάλες ομοιότητες με εκείνη της Πατρών-Πύργου όπου ο ίδιος κατασκευαστικός όμιλος, GD Infrastrutture-Μηχανική, απειλεί με ανάλογες κινήσεις.

Η τελευταία εξέλιξη στο μέτωπο της Αμβρακίας είναι ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έκανε κατ’ αρχήν δεχτή την προσφυγή της εταιρείας συμφερόντων Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, και παγώνει τις κινήσεις του Υπουργείου μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα η ΑΕΠΠ δέχθηκε το αίτημα παροχής προσωρινής προστασίας της GD Infrastrutture και αποφάσισε να αναστείλει την εκκίνηση νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Υποδομών μέχρι να εκδοθεί η κύρια απόφαση επί της Προδικαστικής Προσφυγής.

Αυτό σημαίνει νέες καθυστερήσεις για ένα πολύπαθο έργο το οποίο ξεκίνησε το 2016 και ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι περιπέτειες στις οποίες έχει μπλέξει το θέμα, με δεδομένο ότι το έργο έχει προκηρυχθεί ήδη δύο φορές, μπορεί να έχουν ως συνέπεια να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία έχουν εξασφαλιστεί για την υλοποίησή του.

Για την κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου αρχικά είχε μειοδοτήσει η κοινοπραξία Άκτωρ-ΤΕΡΝΑ, όμως η GD Infrastrutture προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του αποτελέσματος, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να “μπλοκάρει”.

Το Υπουργείο Υποδομών  αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου και προσπάθησε να αφήσει εκτός την GD Infrastrutture καθώς δεν έκανε δεκτή την παράταση ισχύος της προσφοράς της εγγυητικής της επιστολής.

Πληροφορίες που μετέφερε πρόσφατα το thebest.gr αναφέρον ότι ο ισχυρός άνδρας της Μηχανικής, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, σχεδιάζει να κινηθεί με ανάλογο τρόπο και στην περίπτωση της Πατρών-Πύργου, όπου ο κ. Καραμανλής, σχεδιάζει να διαλύσει τις υπογεγραμμένες συμβάσεις και να το δώσει με παραχώρηση στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού.

Μάλιστα ο κ. Εμφιετζόγλου στις 20 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με το αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν για τον ανταγωνισμός στα έργα υποδομών, στην οποία θα εκθέσεις τα νομικά του επιχειρήματα με στόχο να καταδείξει ότι οι χειρισμοί του Υπουργού είναι παράνομοι. Μάλιστα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση που διαλυθούν οι εργολαβίες θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να μπλοκάρει τις εξελίξεις. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση της Πατρών-Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα