Αποδράσεις

Το πανόραμα της Κεντρικής Εύβοιας

panoram.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στον Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, η Κεντρική Εύβοια, περιοχή πλούσια σε εναλλαγές τοπίου, προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία της και υπόσχεται ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες.

Η σύγχρονη πόλη της Χαλκίδας, πρωτεύουσα της Εύβοιας και κύρια πύλη εισόδου στο νησί, η Ερέτρια με τα αξιόλογα μνημεία της αρχαιότητας, η αρχοντική Κύμη, τα όμορφα ορεινά χωριά και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με την τουριστική κίνηση προσφέρουν κάθε δυνατή επιλογή σε όσους επιθυμούν ολιγοήμερες εξορμήσεις ή και πολυήμερες διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας ανάγεται στους Παλαιολιθικούς Χρόνους, ενώ αξιόλογα ευρήματα των Προϊστορικών Χρόνων έχουν έρθει στο φως στο Λευκαντί (Ξηρόπολη), στη Μάνικα Χαλκίδας, στην Ερέτρια, στην Αμάρυνθο, στο Βιγλατούρι Κύμης, στην Παραλία Αυλίδος, στα Ψαχνά κ.α.

Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η Χαλκίδα και η Ερέτρια έκοψαν δικά τους νομίσματα, ανέπτυξαν έντονη αποικιακή δραστηριότητα και συγκρούστηκαν για την κατοχή του Ληλάντιου πεδίου, ενώ οι κάτοικοι της Κύμης έλαβαν μέρος στον ευβοϊκό αποικισμό του 8ου αιώνα π.Χ. Στα σημαντικότερα γεγονότα των Ιστορικών Χρόνων συγκαταλέγεται η συγκρότηση του Κοινού των Ευβοέων, ομοσπονδίας των ευβοϊκών πόλεων, με κοινό νόμισμα και κοινή εξωτερική πολιτική.

Η πόλη της Χαλκίδας, διοικητικό, οικονομικό, βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο της Εύβοιας, απλώνεται τόσο στην ευβοϊκή όσο και στη βοιωτική ακτή του πορθμού του Ευρίπου. Η όμορφη πόλη με το ξεχωριστό χρώμα και τη μακρά πνευματική παράδοση είναι γνωστή για το ιδιόμορφο παλιρροϊκό φαινόμενο στον πορθμό του Ευρίπου.

Στα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα της Κεντρικής Εύβοιας συγκαταλέγονται τοΑλιβέρι, σύγχρονη πόλη, απλωμένη σε πεδινή έκταση, η Αμάρυνθος, παραλιακή κωμόπολη με παραθεριστική κίνηση, το Βαθύ, παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδος, το Βασιλικό, απλωμένο σε εύφορη πεδινή έκταση με καλλιέργειες (Ληλάντιο πεδίο), ηΔροσιά, σύγχρονη κωμόπολη, απλωμένη κοντά στις βοιωτικές ακτές της Εύβοιας, η Ερέτρια, λιμάνι με τουριστική κίνηση και αξιομνημόνευτη ιστορική διαδρομή, η αρχοντική και φιλόξενη Κύμη με τη θαυμάσια θέα στο Αιγαίο, η Νέα Αρτάκη, παραλιακή πόλη με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, και ταΨαχνά, κωμόπολη με διατηρητέα κτίρια.

Από τα χωριά της ενδοχώρας ξεχωρίζουν η Άνω Ποταμιά, με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και θέα στο πέλαγος, το Αυλωνάρι, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, οι Καθενοί, γραφικό χωριό με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, τα Καμπιά, ορεινό χωριό σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, οιΚονίστρες, κεφαλοχώρι με παραδοσιακό χρώμα, η Σέτα, ορεινό χωριό, χτισμένο σε αλπικό τοπίο, η Στενή, χτισμένη σε επιβλητική ρεματιά της Δίρφυος (του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας) με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, και οιΣτρόπωνες, παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στην αγκαλιά της Δίρφυος.

 
 
Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα