Συνεντεύξεις

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει τους μη προνομιούχους του σήμερα»

katrinis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με την εκλογή του στη δεύτερη θέση του ανανεωμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο στην ηγετική ομάδα του Κινήματος υπό τη Φώφη Γεννηματά και στην προσπάθεια ανασυνταξής του.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημ. «Πατρίς» δηλώνει ότι συνεχίζει με τις ίδιες αρχές την πολιτική του διαδρομή και ότι θα τιμήσει στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των συνοδοιπόρων του.

Αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τα λάθη του στη διαπραγμάτευση τους τελευταίους έξι μήνες έφερε μια συμφωνία με πολύ σκληρά μέτρα.

Ωστόσο, χαρακτηρίζει γενναία τη μεταστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον καλεί να τη στηρίξει μέσα από ένα πλαίσιο συννενόησης με τις δυνάμεις που την ψήφισαν στη Βουλή.

 

-Μετά την εκλογή σας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η εκλογή σας στο Πολιτικό Συμβούλιο και μάλιστα πολύ ψηλά, στη δεύτερη θέση. Μπορούμε να μιλάμε για ολική επαναφορά του Μιχάλη Κατρίνη;

Αποτελεί τιμή και ευθύνη για μένα η εμπιστοσύνη, η εκτίμηση και η προτίμηση των στελεχών της δημοκρατικής παράταξης στο συνέδριο και την κεντρική επιτροπή.

Συνεχίζω αταλάντευτα στις αρχές και τις αξίες και πιστεύω, όπως έκανα από την πρώτη στιγμή ενασχόλησής μου με τα κοινά.

Αρχές και αξίες από την οικογένειά μου, οι οποίες μου επιβάλλουν να αγαπώ, να σέβομαι και να τιμώ τον πολιτικό μου χώρο.

Με συνέπεια και ειλικρίνεια, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Χωρίς τυχοδιωκτισμούς ή ευκαιριακές αναζητήσεις.

Κοιτώντας τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, στα μάτια.

Αυτό και μόνο πιστεύω ότι αναγνώρισαν οι συνοδοιπόροι μου στο ΠΑΣΟΚ. Και θα το τιμήσω στο ακέραιο.

-Ποια είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς;

 

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο για τις αναγκαστικές πολιτικές επιλογές του από το 2010 ως σήμερα, επιλογές για τις οποίες πλήρωσε συντριπτικό πολιτικό κόστος.

Προφανώς δεν μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο για τις αλαζονικές συμπεριφορές και τις περιπτώσεις διαφθοράς στελεχών του, οι οποίες προκάλεσαν τους πολίτες και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη τους.

Ούτε για αρκετές από τις επιλογές του, πολιτικές και οικονομικές, που συνέβαλαν καθοριστικά στα κακώς κείμενα τα οποία βιώνουμε σήμερα.

Παρ’όλα αυτά, το συνολικό πρόσημο για το ΠΑΣΟΚ είναι, αναμφίβολα, θετικό.

Τώρα πρέπει να σταματήσουμε την αναδρομή στο παρελθόν.

Να επενδύσουμε σε νέα στελέχη με λόγο ειλικρινή, ρεαλιστικό και υπεύθυνο που θα μπορεί να κινητοποιήσει, να πείσει και να συγκινήσει. Όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα και ανθρωπιά.

Το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, είναι η αυθεντική έκφραση της Κεντροαριστεράς στη χώρα.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ, αυτή την Κεντροαριστερά τη χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, το έχει ανάγκη η χώρα, το αναζητούν οι δημοκρατικοί πολίτες.

Και σε αυτή την αδήριτη ανάγκη θα εργαστούμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου. Με σεμνότητα και συνέπεια.

Πώς κρίνετε τη διαπραγμάτευση αλλά και τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο που θα φέρει η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ στη Βουλή;

Εδώ και 6 μήνες ζούμε όλοι τον μύθο της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Στις 20 Φεβρουαρίου ο κ. Βαρουφάκης πανηγύριζε γιατί υπέγραψε παράταση του προγράμματος χωρίς να διασφαλίσει χρηματοδότηση για τη χώρα. Ταυτόχρονα, επέστρεψε 11,9 δις ευρώ που είχαν προβλεφθεί για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στις 26 Ιουνίου, την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας έλεγε με περηφάνια ότι «εμείς δεν δεχτήκαμε αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι σήμερα» για να αποδείξει ότι, εώς τότε, δεν είχε «υποκύψει» σε μνημόνιο.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή στις 15 Ιουλίου (πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων) και στις 22 Ιουλίου (δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων) παραδέχτηκε πως δεν είναι αλάθητος και πως έγιναν αρκετά λάθη σε όλη την πορεία της «διαπραγμάτευσης».

Μόνο που τα λάθη αυτά έχουν κόστος για τον ελληνικό λαό.

25 δισ. ευρώ επιπλέον δανεισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχοντας διώξει τα 11,9 δις που είχαν διασφαλιστεί για το σκοπό αυτό. Το ποσό αυτό απαιτείται ώστε να μην χρειαστεί να γίνει και κούρεμα καταθέσεων.

4,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα άμεσου δημοσιονομικού χαρακτήρα μεταξύ του πακέτου Γιουνκέρ (8 δισ. ευρώ) , του οποίου ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε την απόρριψη στο πρόσφατο δημοψήφισμα και του τελικού πακέτου μέτρου που συμφωνήθηκε (12,5 δισ.

 ευρώ). Τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν και ψηφίζονται προσεχώς στη Βουλή.

29,5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, επιπλέον δανεισμό ζήτησε η Ελληνική κυβέρνηση λόγω των πολιτικών χειρισμών Τσίπρα-Καμμένου και όλων των μελών της κυβέρνησης.

29,5 δισ. ευρώ για 5,5 μήνες «διαπραγμάτευσης». 5,5 δισ. σχεδόν, το μήνα για τους πολίτες επιπλέον βάρη. Όλα αυτά, λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πρέπει να λέγεται.

-Η κυβέρνηση πέρασε τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί ή θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να επιλέξει τις εκλογές το φθινόπωρο;

 

Το ΠΑΣΟΚ στήριξε, με τις ψήφους των βουλευτών του, τη συμφωνία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.

Ενδεχόμενο που ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας και ο κ.Καμμένος, μετά από πολλά χρόνια αντιμνημονιακού ακτιβισμού του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και των στελεχών τους.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά εδώ και καιρό τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Δεν βρήκε καμία ανταπόκριση, αλλά δεν έκανε μικροπολιτική στρατηγική. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης, στηρίζει την αναγκαστική μεταστροφή του πρωθυπουργού για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Ο κ. Τσίπρας πήρε μια δύσκολη απόφαση και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Η απόφαση αυτή δε στηρίχθηκε από αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προτίμησαν να μείνουν συνεπείς στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για εφαρμογή του «προγράμματος Θεσσαλονίκης».

Η απόφασή τους δεν εξυπηρετεί την εθνική συγκυρία. Κάθε συνεπής πολιτική στάση, όμως, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ακόμα και αν διαφωνείς σφόδρα με το περιεχόμενο ή και τα κίνητρα της.

Βέβαια, η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να κινείται γύρω από τις εσωτερικές ιδεολογικές αναζητήσεις των κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να τιμήσει και να υποστηρίξει τη γενναία πολιτική του μεταστροφή και να πείσει τους βουλευτές του, υλοποιώντας τη συμφωνία που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και προσέφερε στον ελληνικό λαό.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να προχωρήσει σε μια συνεννόηση με πολιτικές δυνάμεις που, τη δύσκολη ώρα της διαπραγμάτευσης και των ψηφοφοριών στη Βουλή, του έδωσαν απλόχερη στήριξη με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και όλα αυτά, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε μια κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, θα συμμετείχε σε αυτήν;

Η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία είναι ψήφος παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά τίποτα περισσότερο.

Η στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι για το ΠΑΣΟΚ συνειδητή θέση και πράξη συνέπειας, η οποία συνοδεύτηκε από τεράστιο πολιτικό κόστος.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν είναι για εμάς ευκαιριακή επιλογή.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός.

Το  ΠΑΣΟΚ πρέπει κυρίως να συνομιλήσει και πάλι με κοινωνικές ομάδες που συμπορεύθηκε μαζί τους, να εκφράσει και πάλι τους μη προνομιούχους του σήμερα.

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμος αλλά και κομβικός.

Αν απαιτηθεί να συμβάλλει στην εθνική σταθερότητα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το πράξει.

Εμάς δεν μας νοιάζει αν αυτός που ανέβηκε στο τιμόνι του πλοίου έχει αριστερές ή δεξιές πεποιθήσεις.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το να πορεύεται το καράβι μακριά από βράχια, παγόβουνα και δίνες.

Και θα συμβάλλουμε σε αυτό, όπως και το κάναμε, ακόμα και αν χρειαστεί να πέσουμε πρώτοι ή και μόνο εμείς στη θάλασσα. Γιατί μάθαμε να κολυμπάμε. Στους υπόλοιπους αφήνουμε τα σωσίβια της αριστεροσύνης και του εθνικοπατριωτισμού, ελπίζοντας να μην οδηγήσουν το πλοίο σε ναυάγιο και τους επιβάτες στο μοιραίο.

Όλη η επικαιρότητα