Το πέμπτο μνημόνιο

Καλά νέα είχε ο Αμερικανοέλληνας φίλος μας χθες το μεσημέρι που συναντηθήκαμε στην καθιερωμένη ουζοσύναξη, στο καφενείο στην γωνία της πλατείας, στο τελευταίο τραπέζι με την πλάτη στον τοίχο για καλό και για κακό και εν προκειμένω για καλό, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και τα νώτα μας εξασφαλισμένα.

Έλλειπε ο φίλος μας στην Αμερική και λέει πως η πληροφόρηση που έχει είναι από υψηλά ιστάμενους παράγοντες των Θεσμών της δεύτερης πατρίδας του και ειδικά από το περιβάλλον του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος εν τέλει μεσολαβεί στην κ. Μέρκελ για χατίρι μας και για το χατίρι των Ελληνοαμερικανών που είναι στο πλευρό του.

΄Ετσι αγαπητοί μου σύντροφοι και συναγωνιστές, λέει ο φίλος μας, ετοιμαστείτε για το πέμπτο μνημόνιο, το μόνο μνημόνιο ανάπτυξης, εφεύρημα του κ. Τράμπ και κατασκεύασμα της κ. Μέρκελ, έτσι ώστε να τελειώσει αυτό το παιγνίδι των μνημονίων σωτηρίας χωρίς τέλος, ούτε για το παιγνίδι, ούτε για την σωτηρία που δεν έρχεται, αλλά μόνο ανακυκλώνει την φτώχια, την μιζέρια, και εξαφανίζει εν τέλει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.

Και μην μου πείτε πως δεν έχετε καταλάβει ότι ήδη έχει υπογραφεί το τέταρτο μνημόνιο, χωρίς να σας ανακοινωθεί βέβαια, αλλά και χωρίς να το καταλάβετε, γιατί είναι καμουφλαρισμένο, σε αυτό που λέγεται ρύθμιση του χρέους και ελάφρυνση και τακτοποίηση και ότι άλλο μπορεί να λεχθεί, μέχρι το 2060 που είναι και η διάρκειά του.

Στο πέμπτο μνημόνιο λοιπόν έχουμε ήδη εισέλθει, διάρκειας δέκα χρόνων, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί το χρηματικό ποσό του δανείου, είναι όμως ξεκάθαρο πως πρόκειται για μνημόνιο ανάπτυξης και ασφαλώς επενδύσεων, προσέλκυσης κεφαλαίων εξωτερικού και εσωτερικού, με απλούστευση διαδικασιών και ίδρυση Υπουργείου Προσέλκυσης Επενδυτών, το οποίο αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει με συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες όλα τα γραφειοκρατικά των επενδύσεων με εντελώς αντιγραφειοκρατικό τρόπο.

Αξιοσημείωτο είναι το μόνο προαπαιτούμενο του πέμπτου μνημονίου, που αφορά την σκληρή και απαραβίαστη ρήτρα ανάπτυξης, απαγορευομένων των ισοδύναμων μέτρων οποιασδήποτε μορφής, ακόμη και αν πρόκειται για ενίσχυση της ρήτρας αυτής, η δε χρηματοδότηση θα γίνεται στους ενδιαφερόμενους τμηματικά, σύμφωνα με τις ενδείξεις της ρήτρας και χωρίς την μεσολάβηση «γραμματέων και φαρισαίων» του γραφειοκρατικού τόξου της χώρας μας.

Ο πρότερος βίος και πολιτεία μας, όπως βλέπετε φίλοι μου, λέει ο Αμερικανοέλληνας, δεν επιτρέπουν διαχείριση πλέον από εμάς, οποιασδήποτε βοήθειας, το πιθανότερο δε είναι ο Υπουργός της νέου Υπουργείου να είναι αλλοδαπός και μάλλον Αμερικάνος για λόγους ηθικής τάξεως για εμάς, γεωπολιτικών συμφερόντων για τους Αμερικάνους, που ασφαλώς ενδιαφέρονται για την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο

Φαίνεται λοιπόν ότι είμαστε τυχεροί και τούτο θα το δείξει το αναμενόμενο και σίγουρο χειροκρότημα σε λίγο καιρό.-