Αρθρογραφία

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον (;)…

foto_gia_keimeno_skepseis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον έλεγαν οι αρχαίοι, αν έχεις τύχει διάβαινε λέει μια λαϊκή ρήση, ισχύουν και τα δυο, τουλάχιστον για κάποιους.

Πολλά εξαρτώνται από αυτό που κάποιοι λένε μοίρα.. η οποία ναι, παίζει το ρόλο της. Κυρίως ο τόπος, ο χρόνος, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, η κοινωνική της θέση είναι αυτά που καθορίζονται από την μοίρα. Και φυσικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία και στην εξέλιξη του κάθε ανθρώπου.

Και λέω μπορούν γιατί νομίζω πως κάθε ένας από εμάς έχει την δυνατότητα να αλλάξει την μοίρα του. Κι αν το καλό του αστέρι τον έφερε στον κόσμο ανάμεσα στα πλούτη, να βρεθεί από τα δικά του πεπραγμένα στον δρόμο ή αν γεννήθηκε στην φτώχεια να καταφέρει παλεύοντας να αποκτήσει δόξα και πλούτη.

“Από τα αλώνια στα σαλόνια” ή και αντίστροφα θα πει η λαϊκή μούσα. Δεν διαλέγουμε εμείς σε ποιόν κόσμο θα έρθουμε. Όμως μπορούμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο μικρόκοσμο γύρω μας. Κι αν κάποιοι θα ήθελαν να είχαν γεννηθεί βασιλιάδες κι ευγενείς, ήθελα να ήξερα αν θα το ήθελαν και κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης!

Αυτό το τελευταίο με κάνει να σκέφτομαι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το να βρισκόμαστε στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή. Όμως ακόμη κι αν είμαστε εκεί που πρέπει την στιγμή που πρέπει πόσοι από εμάς είμαστε έτοιμοι για αυτήν την συγκυρία που μπορεί να γεννήσει ένα θαύμα; Πόσοι μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία, το τραίνο που περνά από μπροστά τους; Λίγοι ίσως. Και λιγότεροι ακόμα είναι εκείνοι που πιστεύουν με όλη τους την δύναμη στις ικανότητές τους να τα καταφέρουν, να εκμεταλλευτούν την χρυσή στιγμή. Οι άλλοι είναι ήδη χαμένοι σ’ αυτό το παιχνίδι…

Αν λοιπόν ζητάς ένα θαύμα, πίστεψέ το, πίστεψε ότι μπορείς να το δημιουργήσεις κι έχε τα μάτια της ψυχής και του νου ανοιχτά. Γρήγορα το σύμπαν θα σε φέρει στο μέρος που πρέπει την στιγμή που πρέπει και τότε μόνο εσύ θα έχεις την μοίρα σου στα χέρια σου. Τότε εσύ θα διαμορφώσεις τον καταρράκτη γεγονότων που θα ακολουθήσουν προς την μία ή προς την άλλη μεριά. Και έχε το νου σου. Μπορεί να έρθει κι άλλο τραίνο μετά από αυτό αν το χάσεις. Αλλά ούτε πότε μπορείς να ξέρεις, ούτε που πάει εκείνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάει αλλού…

Μαριάννα Μητροπούλου

mariannaki_1993@hotmail.com

 

Όλη η επικαιρότητα