Το πιο σημαντικό μάθημα στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου – Μάθημα προσφοράς, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Μάθημα προσφοράς, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης περιελάμβανε το ωρολόγιο πρόγραμμα του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου και αυτοί που το «δίδαξαν» ήταν οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην 28η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε στο σχολείο τους. Μαζί τους αιμοδότησαν και καθηγητές και γονείς των μαθητών.

Φέτος συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τότε που, δειλά – δειλά, οι μαθητές του σχολείου και κυρίως των ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας, έδωσαν τις πρώτες μονάδες, δημιουργώντας την Τράπεζα Αίματος του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου. Από τότε, χρόνο με το χρόνο, αυξανόταν ο αριθμός των μαθητών που αιμοδοτούσαν και το παράδειγμά τους ακολούθησαν κι άλλα σχολεία σε όλη την Ηλεία. «Οι μαθητές μας έχουν εμπεδώσει ότι το να αιμοδοτούν είναι σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύλλογο και ότι με το αίμα τους σώζονται ζωές, γι’ αυτό και ανταποκρινονται με μεγαλύτερη προθυμία, γι’ αυτό και κάθε χρόνο είναι ολοένα και περισσότεροι», εξηγεί ο Διευθυντής του σχολείου Αθανάσιος Βέρρας.

Με 45 συμμετοχές

Οι αθλητικές δραστηριότητες της ημέρας «μεταφέρθηκαν» στο προαύλιο και το Γυμναστήριο μετατράπηκε σε «Σταθμό Αιμοδοσίας». Οι 45 περίπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, αφού συμπλήρωσαν τα απαραίτητα έντυπα, με το συντονισμό των καθηγητών νοσηλευτικής και υπεύθυνων για την διοργάνωση της δράσης, Ανδρέα Νικολόπουλου και Ειρήνης Ποτουρίδου, υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Έλσα Ζαχαριαδάκη και στη συνέχεια, αιμοδότησαν με τη φροντίδα των νοσηλευτών Γωγούς Παρασκευά (σ.σ προϊσταμένη), Ράνιας Μπαρλαμά και Γρηγόρη Αργυρόπουλου. Ακόμα και αυτοί που δεν κατάφεραν να αιμοδοτήσουν χθες – για παροδικούς λόγους υγείας – θα το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, απευθυνόμενοι στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου. «Τα παιδιά ακούν από εμάς τους καθηγητές για τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς και έρχονται με μεγάλη χαρά για ένα σημαντικό σκοπό, για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι σαν σχολείο που καταφέρνουμε να διοργανώνουμε δυο αιμοδοσίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς με μεγάλη συμμετοχή από τους μαθητές. Και αυτό που προσδοκούμε, είναι οι μαθητές μας, φεύγοντας από εδώ, να συνεχίσουν να είναι εθελοντές αιμοδότες και να προσφέρουν το αίμα τους για τον συνάνθρωπό τους», είπε ο κ.Νικολόπουλος, βλέποντας με χαρά και αποφοίτους του σχολείου να «επιστρέφουν» για να αιμοδοτήσουν στο παλιό τους σχολείο, από εκεί που έκαναν το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην εθελοντική προσφορά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, κι ένα μπράβο

«Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας και η συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη καλλιεργείται από νωρίς. Γι’αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, με τους αυριανούς αιμοδότες. Τα περισσότερα παιδιά αιμοδοτούν για πρώτη φορά και είναι η πιο σημαντική, γιατί διαπιστώνουν πως δεν είναι δύσκολο και επίπονο. Κι έτσι γίνονται εθελοντές αιμοδότες για το υπόλοιπο της ζωής τους», σχολίασε η κα Ζαχαριαδή που δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και τους ίδιους τους μαθητές για την αθρόα συμμετοχή τους.