Κόσμος

Το πιο βάρβαρο έθιμο – Μαζική σφαγή 135 φαλαινών στα νησιά Φερόε (Σκληρά Πλάνα)

Ακούστε το άρθρο

Τα πλάνα προκαλούν αποτροπιασμό. Η θάλασσα στον όρμο Sandav Gur έγινε κόκκινη από το αίμα τουλάχιστον 135 φαλαινών που βρήκαν θάνατο φέτος κατά το έθιμο grindadráp που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, στα νησιά Φερόε.

Το grindadráp γίνεται κάθε καλοκαίρι από τον 16ο αιώνα με τους κατοίκους των νήσων να συγκεντρώνουν κρέας φαλαινών για τους χειμερινούς μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΑ:

Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν τον τερματισμό του εθίμου με τους ντόπιους να διατείνονται πως είναι αναγκαίο για αυτούς για να μπορούν να είναι αυτάρκεις, μιας και δεν έχουν αρκετές δυνατότητες για αγροτικές καλλιέργειες. Η τοπική κυβέρνηση αναφέρει πως οι φάλαινες που σφαγιάζονται ετησίως δεν ξεπερνούν το 0,1% του συνολικού πληθυσμού τους.

Η διεθνής ακτιβιστική οργάνωση Sea Shepherd που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και για την προστασία των φαλαινών, αναφέρει από τη δική της μεριά πως πολλά κιλά κρέατος αφήνονται κάθε χρόνο να σαπίσουν και δεν αξιοποιούνται, όπως ισχυρίζονται οι αρχές. Κάθε καλοκαίρι η οργάνωση προσπαθεί να μπλοκάρει με σκάφη της το έθιμο, ωστόσο φέτος συνελήφθησαν πέντε μέλη της ενώ οι υπόλοιποι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Η οργάνωση Sea Shepherd εκτιμά πως 399 φάλαινες και 33 δελφίνια θανατώθηκαν στα νησιά Φερόε μέσα στο 2018.

Οι ακτιβιστές της PETA καταγγέλλουν τους κατοίκους των νησιών για “βάρβαρη κακοποίηση των ζώων κατά τη θανάτωσή τους” μιας και τα κήτη πληγώνονται από μεταλλικούς γάντζους και αιμορραγούν μέχρι να ξεψυχήσουν.

“Οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι ιδιαίτερα ευφυή πλάσματα και έχουν την αίσθηση του πόνου και του φόβου ακριβώς όπως και ο άνθρωπος” αναφέρει η PETA.

Σημειώνεται πως στην ΕΕ απαγορεύεται το κυνήγι φάλαινας. Ωστόσο, η Δανία, στην οποία υπάγονται τα αυτόνομα νησιά, προστατεύει το έθιμο, αναφέροντας πως το αρχιπέλαγος είναι μια αυτόνομη περιοχή του Βασιλείου της Δανίας που δεν ανήκει στη διοικητική επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα