Πολιτική

Το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ που αποκάλυψε χτες ο Μητσοτάκης στη Bουλή

Ακούστε το άρθρο

Κλείνοντας τη χτεσινή του ομιλία στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά αποκάλυψε το πολιτικό του σχέδιο για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και το ρόλο που βλέπει για τη ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ότι στόχος της ΝΔ είναι να αναλάβει τη διακυβέρνησης χώρας σημείωσε ότι η ΝΔ “είναι σε θέση να ηγηθεί και ενός “ευρύτερου μετώπου που θα ζωντανέψει ξανά την Ελλάδα” και πρόσθεσε με νόημα: “Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση μιας νέας μεγάλης πολιτικής σύνθεσης. Της ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου που έχει ανάγκη η πατρίδα μας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 3 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015, ουσιαστικά επαναφέρει στα νέα πολιτικά δεδομένα ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο επιχειρώντας κατ’ αναλογία του λεγόμενου τότε ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μπλοκ. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο της παρέμβασης του προέδρου της ΝΔ ήταν δομημένο πάνω στο αφήγημα ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αυτά τα 3,5 χρόνια είναι ένα πισωγύρισμα σε σχέση με ότι είχε σημειωθεί ως το 2014.

Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ενδιαφέρον ότι μιλάει για “ανασύνθεση” σε συνθήκες όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση και με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις, σε προστριβή τόσο με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όσο και με την Ουάσινγκτον. Οι αντιπαραθέσεις για το αφήγημα της “μεταμνημονιακής εποχής” από τη μια και από την άλλη η επίλυση του σκοπιανού ζητήματος έχουν δημιουργήσει ορισμένα καινούργια δεδομένα.

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ δείχνει να βρίσκεται σε φάση αντίστροφης μέτρησης οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή της και πια το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δείχνει έτοιμο να συνομιλήσει με δυνάμεις του Ποταμιού και του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε δημοσκοπική καθίζηση με την υπάρχουσα μορφή τους. Μέσα σε αυτό το τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να παρέμβει.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και ορισμένες άλλες επισημάνσεις όπως το ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πλειοψηφία σ’ αυτή τη βουλή αν χωρίσουν οι δρόμοι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μια εκτίμηση που εξέφρασε και προχτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα ΜΜΕ της Πάτρας. Πρόκειται για μια εκτίμηση και ταυτόχρονα προειδοποίηση από τον κ. Μητσοτάκη με το βλέμμα στραμμένο στους βουλευτές του Ποταμιού και κάποιες μεμονωμένες άλλες περιπτώσεις βουλευτών, ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ και την Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα