WEB tv Ηλεία

Το Ποτόκι χρειάζεται επιστημονική αντιμετώπιση – Συνάντηση για το χώρο δεματοποιήσης και τον Αλφειό στο Επιτάλιο (vid)

Ακούστε το άρθρο

Με πολλές απόψεις να ακούγονται και να καταγράφονται και το θέμα της αποκατάστασης του Ποτοκίου να συζητιέται πιο πολύ, πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το βράδυ στο Κοινοτικό Γραφείο Επιταλίου ανοιχτή συνάντηση που προσκάλεσαν τα Συμβούλια Κοινοτήτων Πύργου, Επιταλίου, Βαρβάσαινας και Κολιρίου.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν κάτοικοι της περιοχής, μέλη των τοπικών συμβουλίων, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαδημητρίου.

Οι διοργανωτές διεκδικούν από την Πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα της παραμονής δεκάδων τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων ενώ ευελπιστούν σε ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού Αλφειού…

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Πύργου Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Θα πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις κάποια στιγμή για το Ποτόκι. Υπάρχει μόλυνση, οι περιβαλλοντικοί όροι που ίσχυαν όταν δημιουργήθηκε ισχύουν ακόμα ή έχουν λήξει; Κι αν έχουν λήξει κινδυνεύουμε; Δεν πρέπει να παρθούν δείγματα από την περιοχή σήμερα; Να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο για όλη την περιοχή στο δέλτα του Αλφειού. Να γίνουν μετρήσεις στην περιοχή και να δούμε τελικά από τι ακριβώς κινδυνεύουμε».

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Ως δημοτική αρχή είμαστε κοντά και συνεργαζόμαστε με όλες τις κοινότητες. Το Ποτόκι είναι τεράστιο Περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τόνοι πλαστικού και αστικά απόβλητα που έχουν σαπίσει και δεν ξέρουμε σε τι ποσότητες υπάρχουν βαριά μέταλλα και άλλα βλαβερά στοιχεία αλλά και ποια είναι η επίπτωση τους στο περιβάλλον. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί. Και ως αντιπολίτευση προσπαθούσα να υπάρξει μια πρωτοβουλία από τον δήμο, μια μελέτη, μια επιστημονική προσέγγιση. Έγιναν πολλές κουβέντες από ειδικούς χωρίς πτυχία για το θέμα. Πρέπει να γίνει επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος… δεν έχει γίνει αντιμετώπιση του θέματος πουθενά στην Ελλάδα έως σήμερα. Ήδη έκανα μια συζήτηση με τον Πρύτανη του Μετσοβείου, συμπολίτη μας κ. Μπουντουβή, ενώ εκκρεμεί κι ένα ραντεβού με τον πρ. υπουργό Γιάννη Τσιρώνη που ασχολείται και επαγγελματικά με ανάλογα θέματα και γνωρίζει πολλά. Η άποψη του και κυρίως ο τρόπος προσέγγισης που πρέπει να έχουμε στο θέμα είναι κρίσιμη».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις για το θέμα του Ποτοκίου από αρκετούς παριστάμενους, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της τοπική κοινότητας Επιταλίου Γιάννης Μπαλάσκας.
Τοποθετήσεις έγιναν και για τον Αλφειό, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις σχετικές με πρωτοβουλίες ανάληψης δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλλους του ποταμού!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς και Αλφειού ποταμού Θοδωρής Δάββος ενημέρωσε σχετικά τους παρόντες.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών κλειστού τύπου.

Διαβάστε ακόμη

Η τοξική βόμβα στον Αλφειό ποταμό (Βίντεο drone)

Όλη η επικαιρότητα