Πολιτική

«Το πρόβλημα των απορριμμάτων θα λυθεί αν τελειώσουμε με τους τοπικισμούς»

baxevanakhs.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πύργο αλλά και σε όλο το νομό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν είναι δυνατόν να εκτίθεται κατ’ εξακολούθηση η υγεία των πολιτών σε σοβαρότατους κινδύνους.

Δεν μπορεί το περιβάλλον να καταστρέφεται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σε παράνομους ΧΑΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να σπαταλώνται εκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε μεταφορές, την ώρα που παντού γίνονται αιματηρές περικοπές δαπανών, με τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Δεν μπορεί ο κόσμος να υφίσταται άλλο τη χρόνια ανεπάρκεια των δημοτικών αρχών, τις πελατειακές πρακτικές και τον άθλιο τοπικισμό δεκαετιών.

Η κυβέρνηση, παρόλο που δεν είναι δική της αρμοδιότητα, παρενέβη την περασμένη άνοιξη για τη μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε ΧΥΤΑ άλλων νομών.

Είναι γνωστό ότι στο νομό μας δεν κατασκευάστηκε ποτέ ΧΥΤΑ, πράγμα για το οποίο φέρουν βαρύτατες ευθύνες οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνες για τις οποίες ουδέποτε λογοδότησαν. Είναι οι ίδιοι που σήμερα εγκαλούν την κυβέρνηση, αντί να σιωπούν αναλογιζόμενοι την εγκληματική στάση τους έναντι των πολιτών επί δεκαετίες.

Έχουμε γίνει κουραστικοί τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνοντας ποια είναι η λύση. Επιθετική ανακύκλωση στην πηγή (στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, παντού) με πολλαπλή ενημέρωση των πολιτών, οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, μηχανική διαλογή ή άλλη επεξεργασία χαμηλής όχλησης σε τοπική κλίμακα και ταφή του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ, που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Για τις προτάσεις μας αλλά και για τους αγώνες που δώσαμε λοιδορηθήκαμε ασύστολα. Επιτέλους, φαίνεται ότι έστω και αργά, αρκετοί που επί χρόνια μας συκοφαντούσαν, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και προσχωρούν στις απόψεις μας.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών πολλές συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας με φορείς της Αυτοδιοίκησης και βουλευτές του νομού, ενώ επισκέφθηκε την περιοχή ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η κυβέρνηση θα παρέμβει και τώρα αποφασιστικά και θα δώσει λύση. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν ας το κάνουν. Όσοι επιλέξουν ξανά να κρυφτούν πίσω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικισμούς θα μείνουν εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Όλη η επικαιρότητα