Τεχνολογία

Το PS4 δεν θα παίζει «μεταχειρισμένα» παιχνίδια;

16003_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Sony υπέβαλλε προς κατοχύρωση στην Αμερικανική Υπηρεσία Πατεντών τεχνολογία που αφορά στην προστασία περιεχομένου που διατίθεται σε οπτικούς δίσκους, ώστε να αποτρέπεται η εκτέλεση «μεταχειρισμένων» δίσκων παιχνιδιών στα συστήματά της.

Η προτεινόμενη υλοποίηση αφορά σε ένα «σύστημα επεξεργασίας ηλεκτρονικού περιεχομένου», την «μέθοδο επεξεργασίας» και την «συσκευασία του περιεχομένου» αλλά και μια «συσκευή παραχώρησης άδειας χρήσης» που «αποτρέπει αξιόπιστα την χρήση ηλεκτρονικού περιεχομένου που διατίθεται στις αγορές από δεύτερο χέρι».

Το Ars Technica αναλύει στον δικτυακό του τόπο την περιγραφή τους όπως παρουσιάζεται στην αίτηση. Εξηγεί πως, κάθε (ειδικός) οπτικός δίσκος με βιντεοπαιχνίδι θα περιλαμβάνει προγραμματιζόμενη μνήμη ROM και κάποιας τεχνολογίας τσιπ (εικάζεται NFC) για την ασύρματη ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων στον δίσκο. Όπως περιγράφεται, με το τσιπ αυτό κάθε δισκάκι ζευγαρώνεται με μια κονσόλα ή user ID και κάθε φορά που ο δίσκος διαβάζεται θα αναζητά το (στο εξής μοναδικό) ταίρι του. Η μέθοδος δεν περιλαμβάνει διαδικτυακή επικοινωνία.

Εκτός από την αδυναμία ανάγνωσης δίσκων με μεταχειρισμένα παιχνίδια, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει ακόμα και την αντιγραφή των δίσκων. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν υποθέσουμε πως μια συμβατή παιχνιδομηχανή θα δεχόταν το συγκεκριμένο παιχνίδι μόνο στη μορφή του ειδικά κατασκευασμένου δίσκου, προσθέτοντας ένα ακόμα εμπόδιο στην αντιγραφή τους.

Η αποκάλυψη της αίτησης για την πατέντα, η οποία υποβλήθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2012 και ανανεώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2013, άνοιξε την συζήτηση για το ενδεχόμενο να σχεδιάζει η Sony να κλείσει την αγορά βιντεοπαιχνιδιών από δεύτερο χέρι τουλάχιστον για τις δικές της παιχνιδομηχανές. Κάπου εδώ μπαίνει στην συζήτηση και το γνωστό ως ‘Orbit’ Playstation 4, που πολλοί θεωρούν βέβαιο πως θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2013 ή το πολύ, στις αρχές του 2014. Ανάλογη στάση απέναντι στην αγορά μεταχειρισμένων λέγεται πως θα κρατήσει και η Microsoft με το επόμενο Xbox.

Περισσότερα εδώ: http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231229288

Όλη η επικαιρότητα