Ελλάδα Ηλεία

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Προσφυγικό

Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό παρουσίασαν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μεταξύ άλλων επισήμαναν  ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020. Επίσης είπε ότι κλείνουν η Μόρια στην Λέσβο και η ΒΙΑΛ στην Χίο και θα δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν έχει προγραμματιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Στο σχέδιο και η Ηλεία

Πάντως όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας,  η περιοχή μας σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περά από τις υφιστάμενες προσφυγικές δομές σε Μυρσίνη-Δίβρη-Φιλοθέη, βρίσκεται εντός του κυβερνητικού σχεδιασμού για την δημιουργία κλειστής δομής που θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Πέρα λοιπόν από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται ουσιαστικά σε φάση αναμονής, οι αρμόδιοι έχουν εξετάσει δύο περιπτώσεις «εγκαταστάσεων» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύργου, στις οποίες υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν οι κλειστές προσφυγικές δομές.

Μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε όσον αφορά την στήριξη των τοπικών κοινωνιών ότι θα υπάρξει βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές που θα κατασκευαστούν.

Μάλιστα  η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού  στις νέες  Δομές .

Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Όλη η επικαιρότητα