Το σχολείο αλλιώς… [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Μέσα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Η τέχνη και η τεχνική της προσωπογραφίας» που πραγματοποιήθηκε από 40 μαθητές του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου κατά το σχολικό έτος 2017-18, οι μαθητές του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να δουν διαφορετικά τη σχολική ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία.

theopposite-8860

Για τρεις μήνες το ραντεβού δινόταν τις Κυριακές στις 4 το μεσημέρι, χωρίς να χτυπά το κουδούνι και χωρίς απουσιολόγιο. Τα ρούχα ήταν πρόχειρα, και η τσάντα προαιρετική. Τα κινητά απαραίτητα, η μουσική τους ακουγόταν παντού.

Ο σκοπός της συνάντησης φαινόταν στην αρχή απλός, όχι όμως και απολύτως προσδιορισμένος…

Τα παιδιά ζητούσαν φως στους διαδρόμους του σχολείου μέσα από τα  μονοπάτια της ζωγραφικής. Αυτό από μόνο του αρκεί, το ταξίδι είχε ήδη αρχίσει…

theopposite-8854

Τα βιβλία τέχνης και τα μπλοκ ζωγραφικής ανοίξανε, τα σχέδια και οι προτάσεις άρχισαν να παίρνουν μορφή σε χαρτιά, σχολικά βιβλία και θρανία. Το θέμα «προσωπογραφία» τους άγγιζε όλους, κάθε πορτρέτο είχε κάτι καινούργιο να τους πει. Η έρευνα έφερε τη δημιουργία  και παράλληλα την κατανόηση του φαινομένου της τέχνης. Και το πείραμα έφερε τα δικά του αποτελέσματα.

theopposite-8852

«Στηριχτήκαμε στη δουλειά των μεγάλων δημιουργών Van Gogh, Picasso, Egon Shiele  Μπουζιάννης, Σακαγιάν, και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τη γραφή τους και την καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Παράλληλα άρχισε να μας απασχολεί το δικό μας εικαστικό αποτύπωμα, η εγκατάσταση στο χώρο του σχολείου και η επεξεργασία μικτών τεχνικών απεικόνισης των έργων» τονίζουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και συμπληρώνουν:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ταξιδέψαμε σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας. Αποκτήθηκε έτσι προσωπική εμπειρία και καταγραφή των εικαστικών γεγονότων  από τους ίδιους τους μαθητές αναπτύχθηκε ο διάλογος γύρω από διαφορετικές μορφές τέχνης και αναγνωρίσαμε την αξία της τέχνης ως σημαντική ανθρώπινη εμπειρία.

Ο καθένας μας κράτησε αυτό που μπορούσε. Ο διάλογος με την τέχνη ήταν σίγουρα  ο αρχικός μας σκοπός. Όπως κάθε διάλογος όμως δεν επιβάλλεται, ούτε καθοδηγείται. Γνωρίσαμε πολλά και γνωριστήκαμε καλύτερα. Μοιράσαμε ο ένας στον άλλο συντροφιά, συνεργασία, απαντήσεις και νοιώσαμε όμορφα. Καταγράψαμε και μοιραστήκαμε ανθρώπινες στιγμές. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τις μέρες μας πιο όμορφες. Και ίσως τα καταφέραμε».

theopposite-8833

theopposite-8813

theopposite-8847

Συνεργάστηκαν οι μαθητές: Θωμάς Μπαλάφας, Ζέφη Νάκα,Ελένη Μπαλιάφα, Ιωάννα Καραμούτη, Μαργαρίτα και Χριστίνα Νάκα,Δάφνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Τσιουμάνη, Σοφία Τσιγγέλη, Δημήτρης Τσιμπλούλης, Μαριάννα Δαούλα,Βασίλης Πίπας, Αποστόλης Ζαραγκότας,, Βασίλης Κυρατζής και  Ολυμπία Κινόλι.

theopposite-8821

 

theopposite-8802

theopposite-8780

Υποστηρίχτηκε ενεργά από τις εκπαιδευτικούς Ελένη Καλαμπαλίκη, Ελένη Μπελτέ και Ναυσικά Ζιάκου.

Η φωτογράφηση του χώρου έγινε από τον Γιάννη Χατζηαντωνίου.

theopposite-8799

theopposite-8790

theopposite-8778

theopposite-8775

theopposite-8758

theopposite-8735

theopposite-8724

theopposite-8710

theopposite-8707

theopposite-8704

Πηγή: larissanet