Εκπαίδευση

Το σχέδιο «Αθηνά» εκτίναξε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών

patron2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών «πληρώνει» τα ελαττώματα της «Αθηνάς». Μέσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει και το «βάρος» των τμημάτων του Αγρινίου.


Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» που προέβλεπε καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ και υλοποιήθηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με το Πανεπιστήμιο Πατρών συγχωνεύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο αποτελείτο από τρία τμήματα στο Αγρίνιο.


Ωστόσο, αντί να υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων, όπως ήταν ο στόχος της συγχώνευσης και ευρύτερα του «Αθηνά», τα λειτουργικά έξοδα των τμημάτων του Αγρινίου πέρασαν απλώς στον προϋπολογισμό του Παν. Πατρών, αφού τα τρία τμήματα έμειναν ως είχαν στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.


Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρύτανής του Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, τα λειτουργικά έξοδα και τα κονδύλια φοιτητικής μέριμνας για τα τρία τμήματα του Αγρινίου ανέρχονται σε 700.000 ευρώ ετησίως, με μεγάλο μέρος τους να προορίζεται για πληρωμή ενοικίων εγκαταστάσεων.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Πατρών από 14.400.000 ευρώ το 2010 συρρικνώθηκε στα 6.100.000 ευρώ το 2015 και οι δημόσιες επενδύσεις από 7.500.000 ευρώ σε 1.200.000 ευρώ αντιστοίχως. Ομως, οι φοιτητές αυξήθηκαν και οι καθηγητές μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών το 2010-11 ήταν 23.000 και το τρέχον έτος έχει αυξηθεί στους 31.300, ενώ ο λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ εκτινάχθηκε από 36,8 το 2011 σε 48,8 φέτος.

«Οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διδαχθούν μαθήματα σημαντικών ειδικοτήτων σε τμήματα όπως το Βιολογικό, το Οικονομικό, η Φαρμακευτική, το Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό, την ίδια στιγμή που για campus 2.500 στρεμμάτων με 100 κτίρια υπάρχουν μόνο 10 φύλακες. Παράλληλα, τα κτίρια έχουν πια «γεράσει» εμφανώς, καθώς ελλείψει χρημάτων δεν συντηρούνται επαρκώς», λέει η κ. Κυριαζοπούλου και επισημαίνει: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το πανεπιστήμιο όρθιο. Ως πότε;».

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα