Το «Στίγμα της εβδομάδας»

Γράφει η Γιούλη Ηλιοπούλου

  • Μονόδρομος για το «Στίγμα της εβδομάδας» τι άλλο από το … «ρήγμα» μεταξύ των σεισμολόγων.

Αναφέρομαι στην  αντιπαράθεση των …«ρίχτερ», τις συνήθεις κόντρες, τις δηλώσεις σε ύφος καταγγελτικό, τις γνωστές πια πικρίες και την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας.

Μιλώ για τις αντίθετες απόψεις που παρακολουθούμε σε δελτία ειδήσεων και όχι μόνο, για τους χάρτες που οι πιο πολλοί καλά – καλά δεν καταλαβαίνουμε τι δείχνουν, για όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου …

Μιλώ για τα «ποσταρίσματα» στα κοινωνικά δίκτυα  που αναστατώνουν τους πάντες στο άκουσμα και μόνο ενός μεγάλου σεισμού.

Μιλώ για τις γνώριμες πια πρακτικές και συμπεριφορές που χωρίς υπερβολή θα τις χαρακτήριζα αντικοινωνικές.

Ερίζουν οι σεισμολόγοι…

  • Είμαι σχεδόν βέβαιη πως στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσότερων Ηλείων (και όχι μόνο) είναι τα θύματα από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο σεισμός δεν είναι εδώ (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), είναι όμως εδώ ο πανικός.

Το νέο επεισόδιο που ζούμε τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους των σεισμολόγων πέραν του ότι προκαλεί θλίψη «κατάφερε» ό,τι χειρότερο.  Να μας τρομάξει μία πιθανότητα.

Συνιστούν ψυχραιμία, αλλά προκαλούν πανικό.

  •         Θα μου πείτε ‘Έλληνες είμαστε. Είναι στην ιδιοσυγκρασία μας ή στο ταμπεραμέντο μας – αν θέλετε – να «τρωγόμαστε και ενίοτε να ανταλλάσσουμε βαριές κουβέντες.

Αυτά στα …ιδιωτικά μας. Εδώ μιλούμε για δημόσιο λόγο. Και μάλιστα λόγο που αφορά φυσικά φαινόμενα και αναμενόμενους ισχυρούς σεισμούς. Οφείλουν (άποψή μου)  παρά την όποια ενδεχόμενη πικρία και αδικία νιώθουν κάποιοι εξ αυτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Με λίγα λόγια ως εδώ…  

  • Και να πείτε πως δεν υπάρχει …προϊστορία? Το παρελθόν (που είναι πλούσιο σε τέτοια περιστατικά) δυστυχώς, δεν μας έχει διδάξει το παραμικρό

Θα ήθελα αυτές τις ώρες με αφορμή  τη νέα μελέτη της ομάδας ΒΑΝ να επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και καθαρές κουβέντες.

Θα ήθελα οι εμπλεκόμενοι να έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί και επιβάλλεται να γίνουν..

Έτσι θα ένιωθα πιο σίγουρη. Πιο ασφαλής απέναντι στην …πιθανότητα

  • Το θέμα δεν είναι πότε θα γίνει ο σεισμός…  Εδώ που κατοικούμε είναι βέβαιο ό,τι θα υπάρξει επόμενη φορά.

Η Ηλεία έχει πολύ συχνές επισκέψεις από τον Εγκέλαδο και φυσικά δεν πρέπει να τον… αγνοούμε. Η συχνότητα δείχνει κατά κανόνα κάθε 20-30 χρόνια έχουμε ένα καλό κούνημα.

Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι, χωρίς φόβο αλλά με σοβαρότητα καθώς η γη που ζούμε κάποιες φορές «χορεύει χωρίς την άδεια μας». Ο σεισμός είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης και εμείς  δεν  μπορούμε να του αρνηθούμε την επίσκεψη.

Το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του. Το μόνο χρέος των αρμοδίων αλλά και δικό μας  είναι να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά.

Πρόληψη. Ηρεμία. Ψυχραιμία.