Ηλεία

Το τέλος του καρπουζιού – Η «Νεφέλη» «φυλάκισε» εκατοντάδες τόνους στα χωράφια

Ακούστε το άρθρο

Η «Νεφέλη» που όπως φαίνεται αποχώρησε, αφήνει πίσω της τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας, ενώ ένα προϊόν που δέχθηκε χαριστική βολή είναι το καρπούζι. Εκατοντάδες τόνοι καρπουζιού παραμένουν αδιάθετοι στα χωράφια βράζοντας στο …ζουμί τους. «Σε τρείς τέσσερις μέρες το καρπούζι θα έχει γίνει νερό», λένε με απόγνωση οι αγρότες.

Αποκούμπι του αγρότη αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ο ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις που θα πρέπει να δώσει αφού ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του πεπαλαιωμένου κανονισμού που δεκάδες φορές έχει τονιστεί ότι θα πρέπει να ανανεωθεί και να λάβει υπόψη του τις κλιματικές αλλαγές.

Μόνο από …ποτάμι

Οι αγρότες περιμένουν μετά τους επόπτες τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε κάποια στιγμή να δοθούν αποζημιώσεις αν και όπως δηλώνουν αγρότες στην «Πατρίς», ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καρπούζια που έχουν καταστραφεί από βροχοπτώσεις παρά μόνο από πλημμύρα ποταμού.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη γη. Βιομηχανική ντομάτα, πιπεριές, πεπόνια, πατάτες, σταφίδες αλλά και ελιές.Οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο στη Ηλεία σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για αύξηση των δακοπροσβολών αλλά και των μυκητολογικών προσβολών (πχ. γλοιοσπόριο κ.α). Αλλά και το καλαμπόκι κινδυνεύει με φλόγωση ενώ όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαμποκοπαραγωγών Χρήστος Παλαιολόγος η κακοκαιρία πρέπει να κόστισε στο 20% της συνολικής καλλιέργειας καλαμποκιού.

Κούγιας Σπύρος παραγωγός: «Έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Ότι καλλιεργείται σήμερα έχει πάθει ζημιά. Το ζήτημα είναι ότι τόσα χρόνια που παλεύουμε και μας λένε ότι δεν καλύπτει ο Οργανισμός. Αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρχει ένα πακέτο ασφαλιστικό που να καλύπτει όλους τους αγρότες από κάθε ζημιά. Μάλιστα πρέπει να υπάρχουν πακέτα για όλους τους αγρότες ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Η ίδια η πολιτεία λέει ότι τα ακραία αυτά φαινόμενα είναι αποτέλεσματ της κλιματικής αλλαγής. Την κλιματική αλλαγή δεν την προκάλεσαν οι αγρότες. Οι μεγάλες βιομηχανίες και η πολιτική της κεντρικής εξουσίας την προκάλεσε. Λοιπόν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας πρέπει να προστατευτούν. Πέρασε χθες επόπτης του ΕΛΓΑ αλλά όσον αφορά τις αποζημιώσεις έχει και αυτός τις επιφυλάξεις του λόγω του κανονισμού»

Γεωργιτσόπουλος Γιώργος αγρότης: «Έχω εδώ 60 στρέμματα καρπούζια και βλέπετε τι έχει γίνει. Δεν μπόρεσα να μπω μέσα για να τα μαζέψω γιατί κόλλησαν τα τρακτέρ. Εδώ υπάρχουν περίπου 500 τόνοι καρπούζι και μιλά για μια ζημιά των 100.000 ευρώ. Είχαμε ξεκινήσει την συγκομιδή αλλά λόγω κακοκαιρίας σταματήσαμε. Εμείς τα δίνουμε χωρίς μεσάζοντα σε μια μεγάλη αλυσίδα σουπερ μάρκετ. Όταν τα είδαν οι υπεύθυνοι μου είπαν πως είναι ακατάλληλα, γιατί έχουν «βράσει», δηλαδή η υγρασία σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία τα κατέστρεψε. Τα καρπούζια λοιπόν θα μείνουν εδώ στο χωράφι.»

Κούγιας Ηρακλής παραγωγός: «Τα καρπούζια που θα τα μάζευα θα μείνουν στο χωράφι γιατί είναι αδύνατον να μπει μηχάνημα μέσα. Βουλιάζει. Αυτό για μένα σημαίνει καταστροφή. Το καρπούζι μέσα έχει αρχίσει να «βράζει», δηλαδή γίνεται νερό και φυσικά δεν πουλιέται. Μερικά έχουν αρχίσει και σπάνε. Ήρθε ο επόπτης του ΕΛΓΑ, πιστεύω να ισχύσουν οι αποζημιώσεις και για εμάς γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν»

Καρνάτσος Θανάσης παραγωγός: «έχω 30 στρέμματα καρπούζια τα οποία είναι αδιάθετα μέσα στο χωράφι. Χθες είχε έρθει ο επόπτης του  ΕΛΓΑ τα είδε και μου είπε ότι τα καρπούζια ναι μεν έχουν ζημιά αλλά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ την βροχή, πρέπει να περάσει ποτάμι. Θα αποζημιωθούν τα πεπόνια και  οι ντομάτες. Στις 15 Ιουνίου έβγαλα μια νταλίκα, του έδειξα του επόπτη το τιμολόγιο, με 16 λεπτά το κιλό. Τα άλλα καρπούζια είναι μέσα και μιλάμε για περίπου 250 τόνους καρπούζια. Τα βλέπω μου είπε ο επόπτης αλλά δεν μπορεί να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, παρά μόνο αν μπει ποτάμι…Τότε γιατί πληρώνω εγώ;»

Καραβούλιας Οδυσσέας παραγωγός:  «Η ζημιά σε όλες τις καλλιέργειες είναι μεγάλη. Περισσότερο θα έλεγα στο καρπούζι. Εγώ έχω καρπούζια στην περιοχή του Νησίου και δεν μπορώ να τα μαζέψω γιατί το τρακτέρ δεν μπορεί να μπει στο χωράφι. Πολλά καρπούζια έχουν αρχίσει και σπάνε, ανοίγουν ενώ πολλά «βράζουν» από την υγρασία και τη ζέστη. Επί τέσσερα 24ωρα τα καρπούζια τα χτυπούσε η βροχή, πώς να αντέξουν; Αλλά ούτε και μεις θα αντέξουμε αν δεν υπάρχουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ»

Κούγιας Γρηγόρης νέος αγρότης: «Είμαι νέος αγρότης και δυστυχώς ξεκινάω με άσχημες εμπειρίες. Οι πιο παλιοί μου λένε πως δεν θυμούνται ανάλογη περίπτωση βροχοπτώσεων τα τελευταία 15 χρόνια. Η καταστροφή είναι μεγάλη και το πλήγμα για το καρπούζι ένα από τα καλύτερα προϊόντα της Ηλειακής γης  είναι μεγάλο»

Όλη η επικαιρότητα