Ηλεία

Το θέμα της τελετής Αφής της Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο στη συνεδρίαση του ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της τελετής Αφής της Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο για τους Αγώνες Νέων που θα λάβουν χώρα στην πόλη της Λωζάννης, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Με ομόφωνο ψήφισμά που εκδόθηκε διαμαρτύρεται για τις διάφορες κατά τόπους τελετές αφής της Φλόγας, με αφορμή τους αγώνες Νέων αλλά και άλλα Ολυμπιακά Φεστιβάλ που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, τονίζοντας ότι η Αφή της Φλόγας πρέπει να γίνεται μόνο στην Ολυμπία και ειδικά όταν υπάρχει ο προσδιορισμός Ολυμπιακή.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι ο δήμος για τα ζητήματα που αφορούν τον Ολυμπισμό έχει άποψη, την οποία οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να την ακούν προσεκτικά ενώ επισήμανε ότι η τελετή αφής που θα γίνει στο Καλλιμάρναρο την επόμενη Τρίτη, ουσιαστικά αποτελεί μία υποβάθμιση για τον θεσμό, την Ολυμπία και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Στο ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας αλλά και στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζεται η αντίθεση και επισημαίνεται η πάγια θέση του Δήμου ότι, δεν είναι δυνατόν θεσμοθετημένες Ολυμπιακές δράσεις, όπως είναι και τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων, να διεξάγονται υπό το φώς μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας και όχι μίας φλόγας που έχει ανάψει στον ιερό χώρο της Ολυμπίας.

Αυτό όπως επισημαίνεται αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των συγκεκριμένων αγώνων, έτσι όπως περιγράφεται στους ιδρυτικούς τους στόχους ενώ αναιρεί επίσης την Ολυμπία και το Ολυμπιακό Κίνημα, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν ο Κουμπερντέν, ο Βικέλας, ο Κετσέας, ο Καρλ Ντίμ και τόσοι άλλοι.

Όλη η επικαιρότητα