Κόσμος

Το θρυλικό βιβλιοπωλείο του Παρισιού

Ακούστε το άρθρο

Θρυλικό βιβλιοπωλείο στη, γεμάτη ζωή, αριστερή όχθη του Σηκουάνα, που αποτελεί πραγματικό θεσμό για το Παρίσι. Ο λόγος για το Shakespeare and Company, όπου νέες εκδόσεις, μεταχειρισμένα βιβλία αλλά και κάποια συλλεκτικά- αντίκες προσελκύουν τους επισκέπτες της πόλης στο εσωτερικό του.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται μόλις το αντικρίσει κανείς είναι ότι πρόκειται για κάποια αντικερί, καθώς οι βιτρίνες και τα ράφια του είναι γεμάτα με δερματόδετες εκδόσεις, καθώς και κάδρα μπαρόκ αισθητικής με χρυσές λεπτομέρειες.

Εξειδικεύεται στα αγγλόφωνα βιβλία, ενώ το άκρως αξιοπερίεργο που συμβαίνει με το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι το γεγονός ότι σε αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν κάποιοι ταξιδιώτες με δύο όρους: να εργάζονται σε αυτό δύο ημέρες την εβδομάδα και να διαβάζουν ένα βιβλίο ανά ημέρα.

Δημιουργήθηκε από την Sylvia Beach το 1919 (σε άλλη τοποθεσία) και αποτέλεσε σημείο αναφοράς των Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σκοτ Φιτζέραλντ, κ.α., έκλεισε το Δεκέμβριο του 1941 κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1962, μετά το θάνατο της ιδρύτριάς του, το άλλοτε βιβλιοπωλείο «Le Mistral» μετονομάστηκε σε «Shakespeare and Company».

Πλέον, ακριβώς δίπλα στο βιβλιοπωλείο λειτουργεί και το ομώνυμο cafe.

via

Όλη η επικαιρότητα