Υγεία

Το τρόφιμο που κάνει τον καρκίνο πολύ πιο επικίνδυνο

Ακούστε το άρθρο

Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου αποτελεί βασικό παράγοντα στη βελτίωση της πρόγνωσης του καρκίνου, με τους ασθενείς που αποφεύγουν τη ζάχαρη να παρουσιάζουν – σε μελέτες – πάνω από το διπλάσιο ποσοστό επιβίωσης

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνια αυξημένο σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων για τη ζωή επιπλοκών, συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και μειώνει τον χρόνο επιβίωσης στους καρκινοπαθείς πρώτου σταδίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου αποτελεί βασικό παράγοντα στη βελτίωση της πρόγνωσης.

Μια μεγάλη μελέτη σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης των καρκινοπαθών έγινε από τη δρα Κόλιν Ούμπερ και τους συνεργάτες της στην Κλινική Καρκίνου «Η φύση λειτουργεί καλύτερα», μια φυσικοπαθητική κλινική καρκίνου των ΗΠΑ.

Η επταετής αυτή μελέτη αφορούσε 317 καρκινοπαθείς και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cancer Strategies Journal την άνοιξη του 2014. Η κλινική σύστηνε σε όλους τους καρκινοπαθείς να αποφεύγουν όλες τις γλυκές τροφές και τα γλυκά ροφήματα.

Ανεξάρτητα από το είδος ή το στάδιο του καρκίνου, η μελέτη έδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που απέφευγαν τη ζάχαρη είχαν πάνω από το διπλάσιο ποσοστό επιβίωσης (90%) συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ζάχαρη (36%).

Είναι πολύ σημαντικό οι καρκινοπαθείς να διατηρούν υπό αυστηρό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης. Τόσο τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας (μέτρηση του σακχάρου το πρωί πριν από το φαγητό) όσο και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBAIC, ένας μακροχρόνιος δείκτης επιπέδων γλυκόζης) πρέπει να μετριούνται και να παρακολουθούνται συχνά.

Η παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης και οι σωστές αλλαγές στη διατροφή για τον καλό έλεγχο του σακχάρου είναι βασικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων κάθε επιλεγμένης θεραπείας καρκίνου.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

Όλη η επικαιρότητα