Ζώα

Το viral βίντεο από το αγρόκτημα με τα 1200 σκυλιά

Ακούστε το άρθρο

Ένα παλιό αγρόκτημα στην Κόστα Ρίκα έχει μετατραπεί σε έναν παράδεισο για τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής. Περισσότεροι από 1200 σκύλοι έχουν βρει καταφύγιο και φροντίδα από φιλόζωους εθελοντές.

Το Territorio de Zaguates που σημαίνει η Γη των Αδέσποτων, δημιουργήθηκε πριν από 8 χρόνια από τη Lya Battle και το σύζυγό της Alvaro Saume.

Το 2006 υιοθέτησαν έναν σκύλο από καταφύγιο. Σιγά σιγά όμως, η οικογένειά τους άρχισε να μεγαλώνει με αδέσποτα που έβρισκαν στο δρόμο και χρειάζονταν τη βοήθειά τους. Πριν καλά καλά το καταλάβουν, φιλοξενούσαν περισσότερα από 100 σκυλιά στο σπίτι τους.

Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χώρο, όπου τα ζώα θα ήταν άνετα και ελεύθερα να ζήσουν. Η Battle είχε κληρονομήσει από τον παππού της ένα αγρόκτημα 1500 στρεμμάτων και αποφάσισε πως ήταν το ιδανικό μέρος για να κάνει πραγματικότητα την ιδέα της.

«Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε ένα σπίτι σε όλα τα σκυλιά που φροντίζουμε. Είμαστε ένα προσωρινό καταφύγιο για εκατοντάδες σκύλους που ψάχνουν μια δεύτερη ευκαιρία και ένα μόνιμο σπίτι για όσους δεν βρουν ποτέ μια οικογένεια» γράφουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Στην αρχή η Lya και ο σύζυγός της είχαν αναλάβει όλα τα έξοδα.

Η ενέργειά τους όμως, έγινε παγκοσμίως γνωστή, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για τη διατροφή και την περίθαλψη τους να καλύπτεται από δωρεές.
Τα έξοδα για κάθε σκύλο είναι περίπου 36 δολάρια το μήνα.

Εθελοντές έχουν αναλάβει τη φροντίδα των σκύλων 24 ώρες το 24ωρο. Από τον καθαρισμό τους και την τροφή τους μέχρι την παρεμπόδιση διαμαχών μεταξύ τους.

Όλα τα σκυλιά είναι ευπρόσδεκτα και σε όλα δίνεται όνομα. Κάθε σκύλος που εισέρχεται, στειρώνεται, εμβολιάζεται και απαλλάσσεται από τα παράσιτα.

«Αυτά είναι από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν κάποιος από τους σκύλους χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία. Τους βάζουμε σε καραντίνα αν χρειαστεί μέχρι να γίνουν καλά και μετά φροντίζουμε λιγότερο επείγουσες περιπτώσεις όπως σκύλους με δερματικά προβλήματα και υποσιτισμό.»

Οι σκύλοι διατίθενται και για υιοθεσία. Φιλόζωοι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το άσυλο για να κάνουν μια βόλτα με τα χιλιάδες σκυλιά και συνήθως δεν φεύγουν με άδεια χέρια.

«Ελπίζω να είναι ένα μέρος που θα νιώθουν ασφαλή, θα δέχονται τη φροντίδα, τροφή που χρειάζονται, αλλά κυρίως ένα μέρος που θα μπορούν να ζήσουν ελεύθερα» δήλωσε η ιδιοκτήτρια του ασύλου.

Τα ζώα έχουν πρόσβαση και σε μια κλειστή εγκατάσταση, όπου υπάρχουν κρεβάτια, φαγητό και νερό.

Αυλάκια με νερό υπάρχουν σε διάφορα σημεία του αγροκτήματος για να μην αφυδατώνονται.

Εκτιμάται ότι στην Κόστα Ρίκα υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο αδέσποτα σκυλιά. Το 94% των σκύλων στα καταφύγια είναι διασταύρωση από δυο ράτσες. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι προτιμούν καθαρόαιμα σκυλιά.

«Πολλά σκυλιά απορρίπτονται γιατί απλώς δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλει ο κάθε υποψήφιος ιδιοκτήτης. Είναι πολύ μεγαλόσωμα, πολύ γέρικα, πολύ ενεργητικά ή πολύ τεμπέλικα. Μπορεί να τους λείπε ένα πόδι ή ένα μάτι. Όλα όμως, χρειάζονται λίγη αγάπη».

Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι και τα σκυλιά διασταύρωσης αξίζουν μια ευκαιρία.

Και αυτό γιατί, όπως λένε οι σκύλοι διασταύρωσης είναι μοναδικοί στον κόσμο. Παίρνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από κάθε σκύλο, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική, δική τους ράτσα.

Το σλόγκαν τους είναι «Όταν υιοθετείς έναν σκύλο διασταύρωσης, υιοθετείς μια μοναδική ράτσα».

«Παρόλο που ο κόσμος αναγνωρίζει μόνο 400 ράτσες, εμείς έχουν χιλιάδες», δηλώνουν.

Δείτε το viral βίντεο με το καταφύγιο σκύλων:

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα