Τo βιβλίο της παρουσίασε η Σώτη Τριανταφύλλου

vivlio_2.jpg

Σε ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα σε φίλους και ένθερμους αναγνώστες της στο βιβλιοπωλείο Κορκολή στον Πύργο βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η ιστορικός και συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου.

Η δημοφιλής και πολυδιαβασμένη συγγραφέας παρουσίασε το νέο της βιβλίο «Σπάνιες Γαίες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο βιβλίο «Σπάνιες Γαίες» η συγγραφέας ταξιδεύει τους αναγνώστες της στη Σοβιετική Ένωση και τοποθετεί το μυθιστόρημά της στην περίοδο από το 1927 έως το 1963-64, κατά τη διάρκεια της σταλινικής περιόδου έως και τις πρώτες προσπάθειες φιλελευθεροποίησης του πολιτεύματος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το βιβλίο δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, ούτε πολιτικό αλλά υπαρξιστικό και θίγει το ζήτημα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης.

«Το ερώτημα που θέτει το βιβλίο είναι αν υπάρχει συλλογική ευθύνη ή όλα όσα γίνονται είναι αποτέλεσμα των προσωπικών μας επιθυμιών, συνεπώς ατομικής ευθύνης. Στις “Σπάνιες Γαίες” εκτυλίσσεται η ιστορία ενός ανθρώπου  απόλυτα ενταγμένου σε ένα σύστημα, ο οποίος υπακούει. Δεν πρόκειται για ατομική εξέγερση αλλά για το χρονικό μιας ολοκληρωτικής συμμόρφωσης» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» για το βιβλίο, ενώ όσον αφορά τους λόγους που την οδήγησαν να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, πρόσθεσε:

«Ως ιστορικός έχω ασχοληθεί με τον Ψυχρό Πόλεμο και έχω εντρυφήσει στη Σοβιετολογία και τις αναλυτικές ιστορικές σπουδές στην ΕΣΣΔ. Πλέον έχουν ανοίξει όλα τα αρχεία και είναι πιο εύκολο να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που ήταν απλώς φήμες επί δεκαετίες».

Η συγγραφέας έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρώντας ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στην ελληνική και τη σοβιετική νοοτροπία. «Η γραφειοκρατία, η αποφυγής της ατομικής ευθύνης και η προσπάθεια να κρυφτούμε πίσω από το πλήθος, ο άκρατος κρατισμός και ο καημός της εμφυλιοπολεμικής ήττας είναι ορισμένα από τα κοινά χαρακτηριστικά» τόνισε.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση τμήματος του βιβλίου από τη Λένα Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια το κοινό επιδόθηκε σε ερωτήσεις και συζήτηση με τη συγγραφέα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που απαθανάτισαν στιγμές μαζί της στο περιθώριο της εκδήλωσης.