Ηλεία

Οι ΤΟΕΒ Ηλείας «πνίγονται» από χρέη: Τελεσίγραφο από ΔΕΗ – Στην Αθήνα για λύση

Ακούστε το άρθρο

Στην πιο κρίσιμη καμπή της λειτουργίας τους έχουν φτάσει οι ΤΟΕΒ της Ηλείας, εξαιτίας των τεράστιων οφειλών που διαπιστώνονται προς την ΔΕΗ από την μία και προς το ΙΚΑ από την άλλη. Πολλοί ΤΟΕΒ από τον περασμένο κιόλας μήνα, με ανακοινώσεις τους, «παίζουν» και το τελευταίο χαρτί για να καταφέρουν να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλονται για την λειτουργία των αντλιοστασίων και την άρδευση των καλλιεργειών, ωστόσο η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία έχουν επέλθει στην πλειοψηφία τους οι αγρότες, καθιστούν τις προσπάθειες οποιουδήποτε ΤΟΕΒ άκαρπες. Και αυτό γιατί, τα ποσά που οφείλονται ειδικά στην ΔΕΗ από όλους τους ΤΟΕΒ της Ηλείας, ξεπερνούν, σύμφωνα με πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», το 1 εκατ. ευρώ ενώ οι ρυθμίσεις των 36 δόσεων, που έχουν ενταχθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν επαρκούν για να καλυφθούν τα τεράστια αυτά ποσά…

Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ και κατά συνέπεια και ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, ο οποίος από την πλευρά του δεν μπορεί να εισπράξει τα ποσά που του οφείλονται – οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Νίκος Φάμελος, την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσουν συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο καθώς και με την διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα τους δώσει την ευκαιρία να «ανασάνουν» από την θηλιά που τα τελευταία χρόνια τους πνίγει, με κίνδυνο να «καταρρεύσει» στο σύνολό του ο αγροτικός κλάδος.

Η απόφαση για την μετάβαση στην Αθήνα τόσο των προέδρων και των εκπροσώπων των ΤΟΕΒ όσο και του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Νίκου Φάμελου, σύμφωνα με πληροφορίες, λήφθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σε κοινή συνάντηση που συγκάλεσε η διοίκηση του ΓΟΕΒ και στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στον αγροτικό κλάδο, οι τεράστιες οφειλές των ΤΟΕΒ σε ΔΕΗ αλλά και στο ΙΚΑ και οι συνέπειες που αυτές επιφέρουν στην ίδια λειτουργία τους.

Όπως αναφέρουν πηγές στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ θα ζητήσουν να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε οι Τοπικοί Οργανισμοί να μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ορίζουν οι 36 δόσεις καθώς το εν λόγω πρόγραμμα είναι «ασφυκτικό» ειδικά σε μια περίοδο που δεν μπορούν να εισπραχθούν έσοδα. Παράλληλα, από τον αρμόδιο υπουργό οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ θα ζητήσουν να δοθεί λύση και με τις οφειλές του ΙΚΑ. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων πάντως, είναι εκείνο που θα κρίνει και το μέλλον των ΤΟΕΒ, καθώς όπως εκτιμάται από παράγοντες του αγροτικού κλάδου, από τις συναντήσεις στην Αθήνα, εκείνο που αναμένουν οι εκπρόσωποι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ είναι να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Όλη η επικαιρότητα